Sari direct la conținut

MAE: Un cetatean roman a fost evacuat din Haiti in Republica Dominicana

HotNews.ro

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a anuntat joi ca in urma eforturilor depuse in colaborare cu alte state membre ale Uniunii Europene (in cadrul Grupului de lucru „Afaceri Consulare”), un roman a fost evacuat din Haiti. Emanuel Petrut se afla in deplina siguranta in Republica Dominicana. In cursul zilei de joi, MAE va continua eforturile pentru a-l aduce pe cetateanul roman in Europa.

Ministerul precizeaza intr-un comunicat ca „in conformitate cu articolul 20 din Tratatul Uniunii Europene si cu prevederile Deciziei 96/409, MAE a activat si mecanismele de colaborare consulara existente la nivelul UE. Astfel, i s-a indicat punctul de intalnire stabilit la aeroport in vederea evacuarii sale imediate din Haiti, precum si persoana de legatura din cadrul UE prezenta in zona. Intrucat nu mai dispunea de acte de identitate, MAE a transmis pe cai diplomatice datele sale personale astfel incat, conform normelor europene in vigoare, un alt stat membru UE sa-i poata elibera documentele de calatorie necesare (Emergency Travel Document)”.

MAE a mentinut un contact cu Petrut, atat telefonic cat si prin e-mail, avand ca principal scop evacuarea sa imediata din Haiti. „Din cauza blocarii periodice a sistemului de telefonie mobila, singura modalitate eficienta de comunicare cu cetateanul roman a ramas legatura prin internet, Emanuel Petrut primind in timp real informatiile necesare in vederea demararii procedurii de evacuare”, precizeaza ministerul roman.

MAE reaminteste in acest context ca nu este recomandata deplasarea cetatenilor romani in Haiti atat datorita frecventelor replici ale cutremurului devastator care s-a produs saptamana trecuta cat si din cauza situatiei de securitate precara din regiune.

Potrivit informatiilor MAE, Petrut este angajat al unei companii de telefonie in Haiti. El a ramas fara documente de identitate si de calatorie in urma cutremurului care a avut loc saptamana trecuta in zona. Desi, initial, cetateanul roman a informat Ambasada Romaniei de la Caracas ca doreste sa plece din Port au Prince, doar la expirarea contractului de munca peste aproximativ o luna, ulterior, s-a razgandit comunicand misiunii diplomatice dorinta de a parasi imediat zona.

In toata aceasta perioada, MAE i-a asigurat sprijinul necesar in vederea rezolvarii favorabile a situatiei in care se afla. Totodata, i s-a pus la dispozitie un numar de telefon de urgenta pentru a pastra contactul in cazul in care intervin probleme in demersurile ce trebuie indeplinite in vederea evacuarii sale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro