Mafia italiană folosește incendiile de vegetație ca armă, dezvăluie un studiu. Rețelele de crimă organizată profită și de criza climatică, și de fondurile menite să îi răspundă

Sudul Italiei se confruntă cu mii de incendii de vegetație în fiecare an, alimentate de temperaturile arzătoare și de vânturile sirocco care vin dinspre Sahara. Criza climatică „toarnă” benzină peste aceste incendii, însă o cercetare nouă arată că, potrivit tuturor indiciilor, mafia este cea care aprinde „scânteia”, relatează CNN.
Deși vânturile sunt cele care facilitează răspândirea violentelor incendii din Italia, oamenii sunt cei care le declanșează. Mai mult de jumătate sunt aprinse intenționat, spun oficialii, din motive ce variază de la defrișarea terenurilor și până la vendete personale.
Mafia folosește focul „ca armă” în regiune pentru control și câștiguri financiare, spune Lauren Pearson, cercetătoare la UC Berkeley. Ea a petrecut luni de zile discutând cu procurorii, poliția, grupurile ecologiste și localnicii din Sicilia, acolo unde sunt active grupări mafiote.
Modul în care funcționează mafiile – în spatele cortinei și cu un nivel ridicat de control asupra comunităților – face ca datele solide care le leagă de incendii să fie extrem de greu de identificat, a explicat Pearson pentru CNN. Totuși, spune ea, există o legătură clară între crima organizată și incendii.
Sudul Italiei a avut incendii de vegetație întotdeauna, însă în ultimele veri au fost devastatoare. Sicilia s-a confruntat în anul 2021 cu peste 8.000 de incendii.
Evenimentele au fost atât de severe, încât comisia antimafia a efectuat o investigație pentru a identifica o potențială cauză criminală.
Organismul a constatat că incendiile rapide și incontrolabile au fost facilitate de condițiile meteo perfecte și de terenul împădurit inaccesibil. Chiar și așa, conform raportului, activitățile infracționale „constituie cel mai periculos factor”.
O „industrie a focului” în sudul Italiei
Aceste activități criminale nu sunt numai o afacere a mafiei, a spus Laura Biffi, de la organizația de mediu non-profit Legambiente, care documentează crimele ecologice ale mafiei de zeci de ani. Experții consideră că există o „industrie a focului” în sudul Italiei, a declarat ea pentru CNN, deoarece sunt atât de mulți oameni implicați.
Unele incendii sunt pornite de lucrători sezonieri care vor să își extindă contractele de stingere a incendiilor, de fermieri care doresc să defrișeze pădurea pentru pășunat, de protestatari sau de oameni care vor să se răzbune.
Totuși, chiar și atunci când mafia nu este direct responsabilă, este de neimaginat ca o persoană să provoace intenționat un incendiu într-o zonă controlată de mafie fără să aibă permisiunea acesteia, a adăugat Laura Biffi.
În 2023, mai bine de jumătate dintre cele aproape 3.700 de incendii ale Italiei s-au produs în Sicilia, Puglia, Calabria și Campania, regiunile în care își au rădăcinile cele patru mafii istorice din sudul Italiei, a declarat Vincenzo Linarello, fondatorul GOEL, o rețea de fermieri care luptă împotriva influenței mafiei.
Incendiile repetate din zonele respective sunt „fie un atac asupra mafiilor, fie ei sunt autorii. Este o chestiune de logică simplă”, a spus și Sergio Nazzaro, jurnalist și fost purtător de cuvânt pentru președintele comisiei parlamentare antimafie.
Mafia profită și de criza climatică, și de fondurile menite să îi răspundă
Utilizarea focului de către mafie tinde să aibă două scopuri principale: puterea și profitul.
Focul înseamnă bani, a spus Nazzaro pentru CNN. Un incendiu creează o urgență care trebuie rezolvată și, prin urmare, profituri pentru companiile care intervin. Există contracte pentru stingerea incendiilor, curățarea terenurilor și reconstrucție.
Există, de asemenea, dovezi că organizațiile mafiote ar putea folosi focul pentru a procura terenuri ca să intermedieze contracte pentru infrastructura solară și eoliană, cu speranța de a profita de fondurile destinate tranziției către energia verde, a explicat și Lauren Pearson.
Un fermier, a cărui mărturie apare în raportul comisiei antimafia, a dezvăluit că a fost abordat de către o companie de panouri solare după ce i-a ars pământul.
În opinia lui Pearson, ironia este amară. Mafia pare să folosească schimbările climatice ca armă, dar și să exploateze fondurile menite să răspundă crizei climatice.
Mafioții italieni „sunt maeștri în a descoperi cum să adune ilegal noi fonduri”, consideră ea.