Sari direct la conținut

Mai multe ONG-uri acuza Senatul ca incalca legea prin prelungirea termenului de depunere a candidaturilor pe locurile societatii civile in CSM/ Si USR protesteaza: Senatul tergiverseaza completarea CSM

HotNews.ro

APADOR-CH, alaturi de alte 26 de organizatii ale societatii civile, acuza Senatul Romaniei ca a prelungit ilegal termenul de depunere a candidaturilor pentru cele doua locuri de reprezentanti ai societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii, desi avea deja mai multi candidati propusi inca din 2016, din care putea alege doi inainte de constituirea noului CSM, se arata intr-un comunicat de presa. Si grupul parlamentar al USR anunta luni, intr-un comunicat, ca protesteaza impotriva tergiversarii acestui termen.

„Grupul parlamentar al Uniunii Salvati Romania din Senat protesteaza fata de decizia Biroului Permanent al Senatului din 16 ianuarie 2017 de a prelungi termenul pentru depunerea candidaturilor din partea societatii civile pentru pozitiile de reprezentanti in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Amintim ca procesul de selectie a inceput cu doua luni inainte de expirarea mandatului membrilor CSM. In cadrul procedurii de selectie au fost deja inregistrate 7 candidaturi. Senatul avea obligatia sa nominalizeze 2 reprezentanti ai societatii civile in componenta Consiliului Superior al Magistraturii dintre candidaturile deja inregistrate pana la data prescrisa de art. 19 din Legea nr. 317/2004 care prevede ca termenul pentru depunerea candidaturilor a expirat anul trecut, cu 2 luni inainte de expirarea mandatului membrilor CSM.

Este inacceptabil ca tocmai Senatul sa incalce legea. Cerem asadar Biroului Permanent sa revina asupra deciziei luate si sa nominalizeze de indata cei 2 reprezentanti ai societatii civile, dintre candidaturile existente” afirma senatorii USR.

Cele 27 de organizatii sustin ca decizia Senatului este nelegala si ridica suspiciunea ca a fost luata „pentru adaugarea in lista deja definitivata/incheiata a unui/unor candidati ce par favorizati prin incalcarea legii de catre biroul permanent al Senatului.”

APADOR-CH l-a propus pe Codru Vrabie pentru unul din cele doua locuri din CSM rezervate societatii civile. Candidatura lui Vrabie este sustinuta de alte 21 de organizatii neguvernamentale.

Ce spun organizatiile semnatare:

„Organizatiile semnatare protesteaza public fata de incalcarea evidenta a legii de catre Senatul Romaniei, in legatura cu procedura de alegere a celor doi reprezentanti ai societatii civile in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)

Astfel, art. 19 din Legea nr. 317/2004 privind CSM prevede, in mod imperativ, ca depunerea candidaturilor la Biroul permanent al Senatului se face cu minimum 2 luni inainte de expirarea mandatului membrilor CSM.

In acest sens, intrucat mandatele membrilor CSM expirau la finele anului 2016, entitatile prevazute de lege au depus in anul 2016, in termenul legal, mai multe propuneri de candidati, iar Senatul a intocmit si publicat pe site-ul propriu lista nominala a acestora

Cu toate acestea, in loc sa procedeze la alegerea celor doi reprezentanti ai societatii civile in cadrul CSM, in conditiile in care noul CSM a fost deja constituit (dar fara reprezentatii societatii civile), Senatul a decis, prin hotararea din 16 ianuarie 2017 a biroului permanent, sa prelungeasca termenul de depunere a candidaturilor.

Aceasta hotarare incalca in mod vadit legea, care nu permite nicio prelungire de termen. In cauza de fata, termenul a expirat anul trecut, in 2016, cu 2 luni inainte de expirarea mandatului membrilor CSM, astfel cum prevede art. 19 din Legea nr. 317/2004.

Masura nelegala luata de Senat creaza, in mod rezonabil, suspiciunea ca termenul a fost prelungit pentru adaugarea in lista deja definitivata/incheiata a unui/unor candidati ce par favorizati prin incalcarea legii de catre biroul permanent al Senatului.

In raport de acesta situatie, organizatiile semnatare solicita Senatului ca, pentru a reintra in legalitate. sa revina asupra hotararii de prelungire a termenului de depunere a candidaturilor si sa procedeze de indata la alegerea celor doi reprezentanti ai societatii civile in cadrul CSM dintre candidatii inscrisi in termenul legal si mentionati pe lista intocmita si publicata pe site-ul Senatului.”

Semnatari:

APADOR-CH

Centrul de Resurse Juridice

Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics

Centru pentru Jurnalism Independent

Centrul pentru Inovare Publica

Expert Forum

Human Catalyst

Centrul European pentru Educatie Juridica

Centru de Resurse pentru Participare Publica

ActiveWatch

Asociatia Funky Citizens

Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila – Agenda 21

Greenpeace Romania

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

Academia de Advocacy

CeRe ¬ Centrul de Resurse pentru participare publica

Centrul de Investigatii Media

Grupul pentru Democratie Indepemdenta Plenum

CENTRAS

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR)

Societatea Academica din Romania

Asociatia Pro Democratia

Centrul Ratiu pentru Democratie (CRD)

Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie (VeDem Just)

Consiliul Tineretului din Romania (CTR)

Platforma Unionista ¬Actiunea 2012¬

Asociatia ¬21 Decembrie 1989¬

Vezi aici hotararea Senatului

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro