Sari direct la conținut

Maia Sandu, desemnată oficial de PAS să candideze pentru un nou mandat de președinte

Maia Sandu, Foto: HALIL SAGIRKAYA / AFP / Profimedia
Maia Sandu, Foto: HALIL SAGIRKAYA / AFP / Profimedia

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a desemnat-o pe Maia Sandu să candideze pentru un nou mandat de președinte al Republicii Moldova. Alegerile prezidențiale vor avea loc în 20 octombrie, scrie tvrmoldova.md.

Maia Sandu (52 de ani) este prima femeie președinte în Republica Moldova. Ea se află în funcție din octombrie 2020.  

„Să am susținerea voastră este o onoare pentru mine. Am purtat cu multă responsabilitate încrederea pe care mi-au acordat-o cetățenii în anul 2020. Sunt un om dintre voi, un om ca toți oamenii Moldovei. Sprijinul și încrederea voastră mi-au oferit în 2020 onoarea și responsabilitatea să fac Moldova o casă mai bună, respectată în lume, ferită de primejdii. Celor care au crezut și cred în această cale, le spun că vom reuși să ducem Moldova înainte”, a spus Maia Sandu după ce a fost desemnată să candideze pentru un nou mandat. 

În aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe 20 octombrie, va avea loc și referendumul constituțional de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Întrebarea adresată cetățenilor va fi: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” 

În timpul mandatului de președinte al Maiei Sandu, Consiliul European a aprobat începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, în decembrie 2023. 

„În 2024 avem în față cea mai importantă decizie de la Independență – ne vom alege viitorul. Referendumul va pietrui calea noastră de mâine și eu am încredere că neamul nostru vrea pace. Suntem un popor pașnic, care știe să se înțeleagă cu toți, care prețuiește libertatea și demnitatea umană”, a spus, joi, Maia Sandu.

Un sondaj realizat în luna iulie și publicat de Radio Europa Liberă Moldova arată că Maia Sandu este pe primul loc în tendințele de vot, cu 38%. Pe locul al doilea se află fostul președinte Igor Dodon, cotat cu 18% (dar care a anunțat că nu va candida la alegerile din octombrie).

Până acum, și-au anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din acest an din Republica Moldova Maia Sandu, Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”; Alexandr Stoianoglo, propus de Partidul Socialiștilor; Tudor Ulianovschi, fost ministru al Afacerilor Externe; Ion Chicu, fost premier; Andrei Năstase, fostul lider al Platformei DA; Irina Vlah, ex-bașcana Găgăuziei; Vlad Filat, liderul PLDM; Grigore Belostecinic, fostul rector al ASEM, propus de PSDE; Natalia Morari, fondatoarea postului Tv8 și concubina fugarului Veaceslav Platon și Alexandru Arseni, expert în drept constituțional.

Cine este Maia Sandu

Maia Sandu are trei diplome de studii economice și administrare publică, dintre care una obținută la Harvard. Între 2010 și 2012, a fost consiliera unuia din directorii executivi ai Băncii Mondiale. A ales însă să părăsească Washingtonul, unde câștiga 10.000 de dolari pe lună și să revină în Moldova.

Implicată în politica de peste Prut din 2012, Sandu a mizat în campania electorală de la alegerile din 2020 pe o platformă anticorupție, promițând scoaterea țării din sărăcie, responsabilizarea autorităților și strângerea legăturilor cu Uniunea Europeană.

Fost ministru al educației între 2012 și 2015, aceasta a introdus camere de supraveghere la examenul de Bacalaureat și a scurtat vacanțele, măsuri care au provocat proteste de stradă.

INTERVIURILE HotNews.ro