Sari direct la conținut

Mali: Mercenari din Wagner au ajuns la Ménaka, la două zile după plecarea francezilor / De ce se teme Franța?

HotNews.ro
Grupul Wagner ar fi actionat in Ucraina, Siria si in tari africane, Foto: FLORENT VERGNES / AFP / Profimedia
Grupul Wagner ar fi actionat in Ucraina, Siria si in tari africane, Foto: FLORENT VERGNES / AFP / Profimedia

Un grup de mercenari ai grupului paramilitar rus Wagner a sosit miercuri la Menaka, în nord-estul Mali, la baza militară cedată armatei maliene de către francezi, potrivit surselor AFP.

Potrivit a două surse franceze apropiate de acest caz, „câteva zeci” de paramilitari ruși au sosit miercuri la Ménaka. O sursă locală a declarat pentru AFP că a văzut „o duzină de ruși” în tabăra militară returnată de armata franceză malienilor.

Înainte de a părăsi luni baza avansată de la Ménaka, penultima etapă a plecării din țară a forței antijihadiste Barkhane, armata franceză avertizase că va fi „foarte vigilentă la atacuri informaționale”, suspectând posibile manevre pentru a-i afecta imaginea, printre care organizarea de manifestații antifranceze, acuzații de complicitate între Barkhane și jihadiști sau îngroparea de cadavre pentru a face să pară că francezii au comis abuzuri.

La o zi după predarea anterioară a unei baze franceze din Gossi, în aprilie, statul major francez a publicat imagini filmate cu drona care arată ceea ce a spus că sunt paramilitari ai companiei ruse Wagner îngropând cadavre nu departe de dreptul de trecere, în încercarea de a acuza Franța de crime de război.

Plecarea franceză de luni de la baza înaintată de la Ménaka „s-a desfășurat în ordine, în siguranță și în transparență, în contextul în care forța Barkhane se confruntă cu atacuri informaționale periodice menite să îi păteze acțiunea și credibilitatea”, a comentat purtătorul de cuvânt al Statului Major General, generalul Pascal Ianni, la începutul acestei săptămâni.

Relațiile dintre junta de la Bamako și Parisul, fostă putere colonială, s-au deteriorat puternic în ultimele luni, în special de la sosirea în Mali a paramilitarilor din grupul Wagner, împingând cele două țări în pragul despărțirii după nouă ani de prezență franceză neîntreruptă în lupta împotriva jihadiștilor.

Baza de la Ménaka este situată în așa-numita regiune a celor trei frontiere, la granița dintre Mali, Niger și Burkina Faso, unde militarii francezi se luptă de mult timp pentru a împiedica instalarea unor grupări jihadiste afiliate Statului Islamic (EI).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro