Managerii firmelor din industrie și construcții se așteaptă la scăderi ale producției, la concedieri de angajați și la scumpiri
Managerii firmelor din industrie și construcții au devenit pesimiști la finalul acestui an, cei mai mulți anticipând scăderi ale producției și concedieri, pe măsură ce așteptările privind prețurile sunt ca acestea să crească, arată o anchetă făcută de INS în rândul a peste 8000 de firme, chiar înainte de publicarea Ordonanței trenuleț. Singurul sector mai optimist este retailul alimentar care se așteaptă la angajări în următoarea perioadă.
În paralel cu Statistica, și Banca Națională a efectuat propriul sondaj printre companii, îngrijorările IMM-urilor și ale corporațiilor fiind în aceeași linie cu cele ale INS.
Sondajul privind accesul la finanțare al firmelor din România s-a uitat mai atent la cele mai presante probleme în desfășurarea activității companiilor, la costul finanțării și la implicațiile unei posibile deprecieri a monedei naționale. Ambele sondaje au fost făcute înainte de publicarea Ordonanței trenuleț.
Peste jumătate din firmele autohtone percep o înrăutățire a situației economice din ultimele șase luni la nivel național
Principalele concluzii ale analizei BNR sunt următoarele:
▪ Peste jumătate din firmele din România percepe o înrăutățire a situației economice din ultimele șase luni la nivel național.
▪ Firmele consideră costurile ridicate (costuri de producție, cu forța de muncă etc.) drept cea mai presantă problemă din ultimele șase luni. Corporațiile indică această problemă într-o măsură mai mare decât IMM (56,3% comparativ cu 54%), decalaj observat și în cazul disponibilității forței de muncă.
▪ Încrederea în sectorul bancar diferă și în funcție de sectorul în care firma activează. Astfel, firmele din agricultură au consemnat cele mai mari niveluri de încredere . Procentajele nete (diferența între ponderea firmelor care au încredere ridicată sau foarte ridicată și ponderea firmelor care au încredere scăzută sau foarte scăzută) plasează companiile din industrie drept cele mai deschise în ceea ce privește încrederea în sectorul bancar, urmate de firmele din agricultură, construcții și, la polul opus, cele din servicii, utilități și comerț.
▪ La nivel agregat, 26% dintre companii consideră că nivelul dobânzilor la credite ar afecta capacitatea de a rambursa împrumutul și/sau activitatea firmei.
▪ Aproape 80% din firmele care au contractat un credit de la bănci sau IFN în ultimul an sau care își doresc finanțarea în viitor au semnalat că au optat sau ar opta pentru un împrumut cu rată de dobândă fixă.
▪ O treime dintre companiile respondente cu credite în lei susțin că le-ar fi influențată activitatea firmei și/sau capacitatea de rambursare a creditului în cazul unei majorări între 1 și 3 puncte procentuale a ratei dobânzii la creditele în derulare.
▪ Circa 15% dintre IMM și 12% dintre corporațiile respondente au declarat că nivelul actual al ratei dobânzii la euro le afectează deja activitatea sau capacitatea de rambursare a creditelor.
▪ Impactul cursului de schimb asupra rezultatelor firmelor este influențat de structura financiară și operațională a fiecărei companii, dar și de politicile de management al riscului valutar. În cazul a 26% dintre firmele autohtone, rezultatele financiare ale firmei pot fi afectate negativ de deprecierile monedei naționale față de euro.
▪ Pentru a se proteja de riscurile asociate variațiilor de curs de schimb, firmele pot utiliza mai multe strategii privind expunerea valutară. Totuși, 9% dintre firme au expuneri la riscul valutar, însă nu utilizează nicio metodă de acoperire a acestuia.