Sari direct la conținut

Mandatul de arestare pe numele lui Alexander Adamescu, pe care România a încercat să-l extrădeze din Marea Britanie, a fost revocat definitiv

HotNews.ro
Alexander Adamescu, Foto: Hotnews
Alexander Adamescu, Foto: Hotnews

Mandatul european de arestare emis în iunie 2016 pe numele omului de afaceri Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, a fost anulat definitiv de Curtea de Apel București. În iunie 2021, Adamescu a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a mituit doi judecători de la Tribunalul București.

Curtea de Apel București a revocat definitiv mandatul european de arestare emis pe numele lui Alexander Bogdan Adamescu, aflat în Marea Britanie, scrie G4Media. Decizia, care este definitivă, a fost publicată pe portalul instanțelor.

În februarie 2024, un judecător de la Tribunalul Bucureşti a dispus anularea tuturor probelor (denunţuri, declaraţii de martori, interceptări) strânse de procurorii DNA în dosarul în care omul de afaceri Alexander Adamescu era judecat pentru mituirea unor magistraţi. În urma acestei decizii, dosarul a fost restituit la DNA.

Magistratul a analizat dosarul în cameră preliminară timp de peste doi ani şi jumătate. Conform Codului de procedură penală (Cpp), durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile. Din noiembrie 2022, judecătorul a amânat de 26 de ori pronunţarea unei decizii în acest caz.

În iunie 2021, Alexander Adamescu a fost trimis în judecată de DNA pentru două infracţiuni de dare de mită, el fiind acuzat că în 2013 ar fi dat bani unor judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine soluţii favorabile în dosare de insolvenţă în care erau implicate firme ale tatălui său, Dan Adamescu. Astfel, în cursul lunilor iunie 2013 şi decembrie 2013, Alexander Adamescu şi Dan Adamescu ar fi remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei, magistraţilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, judecători la Tribunalul Bucureşti – Secţia VII Civilă, pentru ca, în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Dan Adamescu, spunea DNA.

Alexander Adamescu este stabilit în Marea Britanie, de unde autorităţile române au încercat fără succes să îl extrădeze.

INTERVIURILE HotNews.ro