Sari direct la conținut

Manifestație pro-europeană la Tbilisi, în pragul scrutinului parlamentar. Georgia, pusă în fața unei alegeri similare celei din Moldova

HotNews.ro
Manifestație pro-europeană la Tbilisi, în pragul scrutinului parlamentar. Georgia, pusă în fața unei alegeri similare celei din Moldova
Manifestanți pro-europeni la Tbilisi Foto: Vano SHLAMOV / AFP / Profimedia

Zeci de mii de demonstranţi pro-europeni s-au adunat duminică la Tbilisi, capitala Georgiei, cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare, cruciale pentru viitorul democratic al ţării şi care au valoarea unui „referendum” între Uniunea Europeană şi Rusia, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Opoziţia pro-europeană din această mică ţară din Caucaz, formată din patru alianţe principale, se va confrunta sâmbăta viitoare cu partidul conservator de guvernământ, Visul Georgian, acuzat de criticii săi de derivă autoritară pro-rusă şi de deraierea proiectului naţional de aderare la UE.

Pe străzile din centrul oraşului Tbilisi, mulţi demonstranţi au venit cu steaguri georgiene şi ale Uniunii Europene, a transmis un jurnalist al AFP aflat la faţa locului. Alţii au fluturat pancarte pe care scria: „Georgia alege UE”. Mulţimea s-a adunat în Piaţa Libertăţii la apelul mai multor ONG-uri care doresc să-şi arate „hotărârea de a continua pe calea aderării” la UE.

Alegerea între Europa și „un trecut rusesc incert”

Sondajele din ultimele zile sugerează că alianţa de opoziţie ar putea câştiga suficiente voturi pe 26 octombrie pentru a învinge Visul Georgian, partidul miliardarului Bidzina Ivanişvili. La 68 de ani, el a deţinut din culise frâiele puterii de aproximativ zece ani, fără a ocupa o funcţie guvernamentală.

Rezultatele vor fi urmărite îndeaproape la Bruxelles, într-un moment în care liderii din UE se tem că Georgia se abate de la ambiţia sa de a adera la UE. Obiectivul aderării la UE este totuşi înscris în Constituţia acestei foste republici sovietice.

Preşedinta pro-europeană Salome Zurabişvili, care s-a despărţit de guvern, dar are puteri foarte limitate, a pregătit scena la începutul lunii octombrie într-un interviu acordat AFP: „Avem un cvasi-referendum privind alegerea între Europa sau o întoarcere la un trecut rusesc incert”.

De cealaltă parte, oligarhul şi fostul prim-ministru Bidzina Ivanişvili critică în mod regulat Occidentul şi le-a cerut susţinătorilor săi să voteze pentru partidul Visul Georgian, pentru a alege „între sclavie şi libertate, supunere faţă de puteri străine şi suveranitate, război şi pace”.

Guvernul a indicat că va interzice partidele de opoziţie pro-occidentale dacă Visul Georgian va obţine o majoritate suficientă pentru a adopta această măsură.

Mogulul din spatele puterii de la Tbilisi

Alegerile din 26 octombrie, unele dintre cele mai importante din ţară de la căderea URSS, potrivit observatorilor, survin după mai multe valuri de proteste antiguvernamentale, în special la iniţiativa tinerilor. În mai, protestatarii au ieşit în stradă în masă împotriva unei legi privind „influenţa străină”, care a fost criticată în Occident pentru că este modelată după legislaţia rusă a „agenţilor străini” folosită pentru a reprima vocile disidente.

Bruxellesul a îngheţat procesul de aderare a Georgiei la UE, iar Statele Unite au impus sancţiuni împotriva oficialilor georgieni acuzaţi că au autorizat o „represiune brutală” împotriva protestatarilor. Tbilisi a reacţionat ameninţând că îşi va „revizui” relaţiile diplomatice cu Washingtonul.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la „alunecarea” Georgiei „către autoritarism”, descriind alegerile ca fiind „un test crucial”.

Rusia, un jucător istoric în Caucaz, împarte aproape 1.000 de kilometri de graniţă cu Georgia. Ivanişvili şi-a făcut averea acolo după căderea URSS înainte de a se întoarce în Georgia la începutul anilor 2000. Semn al mizei majore, Kremlinul a acuzat marţi Occidentul de interferenţă „nedisimulată” în viitoarele alegeri.

Mai mulţi observatori au avertizat deja asupra riscului de tulburări dacă Visul Georgian încearcă să se agaţe de putere indiferent de rezultatul alegerilor, în timp ce alte voci au atras atenţia cu privire la potenţiale fraude viitoare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro