Sari direct la conținut

Marcel Boloș spune că merge mai departe cu e-TVA: Decontul îl trimitem în data de 20 în SPV / Nu a spus nimic despre informațiile pe care nu le are, precum TVA la încasare

HotNews.ro
Marcel Boloș, Foto: Inquam Photos / George Calin
Marcel Boloș, Foto: Inquam Photos / George Calin

Decontul pe care noi îl precompletăm şi îl trimitem până în data de 20 în Spaţiul Privat Virtual (SPV) are, pe lângă sumele completate în decont, şi raportul, respectiv toate informaţiile de unde rezultă sumele care se regăsesc în decontul precompletat, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, la Digi24, făcând referire la e-TVA (procedura din OUG 70/2024).

„Cu alte cuvinte, dacă în modulul e-FACTURA s-au introdus datele corect şi ai 100 de lei introdus în modul, trebuie ca în decont să ai aceeaşi sută de lei. Deci cei care au completat cu seriozitate şi au ţinut la acurateţea informaţiilor şi datelor din modul e-FACTURA în decontul de TVA nu ar trebui să aibă surprize”, a spus Marcel Boloș.

Potrivit acestuia, „toate aceste rapoarte care sunt aferente sumelor înscrise în decontul de TVA precompletat însoţesc decontul de TVA”.

“Deci un simplu click se văd sumele unde avem înregistrat în modulul e-FACTURA, respectiv în decontul de TVA, sumele la care noi facem referire”, mai afirmă el.

Mai mult, spune Boloș, „acele diferenţe de TVA şi notele justificative intră în vigoare la trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, aşa încât Ministerul de Finanţe are timpul suficient să vadă dacă aceste diferenţe între noi şi contribuabili sunt justificate, să vedem ce tipuri de măsuri se pot lua în intervalul acesta de trei luni”.

„Sigur nu e convenabil acum pentru – să zicem – experţii din domeniu ca să deruleze această activitate, dar până la urmă discutăm de interesul statului român de a-şi încasa cel mai important impozit pe consum la bugetul de stat, din care finanţăm şcoli, spitale, drepturile de asistenţă socială şi toate cheltuielile publice ale statului român”, a declarat ministrul Finanțelor.

El nu a menționat faptul că din e-Factura Minsiterul Finanțelor nu are informații precum bonurile pentru combustibil, TVA la încasare, vânzările către persoane fizice cu plata ulterioară prin bancă, ajustările de TVA etc.

Reamintim, contabilii s-au adunat pe pagina de Facebook a lui Marcel Boloș pentru a-i explica ce este greșit la proiectul adoptat fără o dezbatere publică reală, în câteva zile.

Vezi și: e-TVA va crește tarifele de contabilitate, iar antreprenorii vor trebui să aducă actele mai repede / Termenul declaratiilor 390 și 394 se va devansa

„Nu muncesc degeaba pentru inepția e-TVA”, se revoltă un consultant fiscal, care susține abrogarea noii proceduri

INTERVIURILE HotNews.ro