Sari direct la conținut

Marcel Ciolacu, despre alerta cu drone de la Constanța: Să vedem dacă a fost o provocare cibernetică

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, despre alerta cu drone de la Constanța: Să vedem dacă a fost o provocare cibernetică
Marcel Ciolacu. Credit foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, referitor la alerta cu drone de joi seara, de la Constanţa, că MApN urmează să stabilească dacă în acest caz a fost o provocare cibernetică, întrucât piloții aeronavelor care au fost ridicate de la sol nu au văzut drona în cauză.

Aflat vineri pe șantierul Autostrăzii A7, tronsonul Buzău-Focșani, Marcel Ciolacu a fost întrebat de jurnaliști ce măsuri se pot lua având în vedere că „dronele ruseşti au survolat a doua oară spaţiul aerian al României”.

„S-au luat toate măsurile ca să nu fie niciun pericol. Haideţi să vedem toată analiza celor de la Ministerul Apărării, dacă a fost o provocare cibernetică, fiindcă contactul vizual al piloţilor nu a existat cu drona în cauză”, a răspuns Marcel Ciolacu. 

Locuitorii din județul Constanța au primit joi seară un mesaj Ro-Alert prin care erau atenționați că există posibilitatea căderii unor obiecte din aer.

Ulterior, Ministerul Apărării a anunțat că alerta a fost emisă după ce sistemul radar a detactat o dronă care a pătruns în spațiul aerian al României. Patru aeronave, două F-18 și două F-16, au fost ridicate de la sol pentru a supraveghea traiectoria dronei.

„Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție”, a explicat MApN.

La începutul lunii septembrie, Ministerul Apărării Naționale a confirmat că cel puțin două dintre dronele cu care Rusia a atacat Ucraina au ajuns în spațiul aerian românesc, spunând că există și o „probabilitate de impact” în apropiere de Periprava, județul Tulcea.

INTERVIURILE HotNews.ro