Sari direct la conținut

Marcel Ciolacu, favorit la alegerile prezidențiale, potrivit unui sondaj Insomar-Avangarde. PSD, cele mai multe voturi la parlamentare

HotNews.ro
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Liderul social-democraților, premierul Marcel Ciolacu, este plasat pe primul loc în cursa pentru Cotroceni, fiind creditat cu 30% din intenţiile de vot, conform un sondaj INSOMAR – AVANGARDE, în care Nicolae Ciucă are 17% din voturi, urmat, la două procente distanţă, de Mircea Geoană, informează News.ro.

  • Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde SRL este o companie deținută de sociologul Marius Pieleanu.
  • Potrivit Radio Europa Liberă, INSOMAR S.A. este o afacere suspendată, teoretic, din 2013, controlată de Maricel Păcuraru și Cozmin Gușă.

PSD ar obţine cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, 33%, pe locul al doilea fiind PNL, cu 22% din voturi, conform aceluiași sondaj.

65% dintre cei chestionaţi ştiu sigur cu cine vor vota la alegerile prfezidenţiale din 24 noiembrie, în timp ce 32% spun că nu știu pe cine vor pune ștampila.

În ceea ce priveşte intenţia de vot la prezidenţiale, pe primul loc se află liderul PSD Marcel Ciolacu, în favoarea căruia s-au pronunţat 30% dintre subiecţi, locul al doilea revenindu-i preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, cu 17%.

Potrivit aceluiași sondaj, pe următoarele poziţii se află, în ordine:

  • Mircea Geoană – 15%.
  • Elena Lasconi – 14%.
  • George Simion – 11%.
  • Diana Şoşoacă – 7%.
  • Kelemen Hunor – 2%.
  • Cristian Diaconescu – 2%.
  • Cristian Terheş – 1%.
  • alt candidat – 1%.

Situația la alegerile parlamentare

La alegerile parlamentare, aproape o treime dintre cei chestionaţi declară că vor vota PSD – 33%, 22% se declară în favoarea PNL, iar 15% ar vota USR.

AUR este creditat cu 12% din intenţiile de vot, SOS România cu 7%, UDMR – 5%, PMP – 2%, REPER – 1%, Forţa Dreptei – 1%, în timp ce alte partide ar obține (la un loc) 2%.

Barometrul Intenţiei de vot a fost realizat de INSOMAR-Avangarde, în perioada 15-27 septembrie, pe un eşantion de 1.100 de subiecţi, prin metoda CATI.

Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,1%

Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde SRL este o companie deținută în proporție de 100% de sociologul Marius Pieleanu.

În 2023, Radio Europa Liberă scria că INSOMAR S.A. este o afacere suspendată, teoretic, din 2013, controlată de Maricel Păcuraru și Cozmin Gușă

Institutul Național pentru Studii de Opinie și Marketing (INSOMAR S.A.) a fost înființat în 1999 și era controlat de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

Oficial, INSOMAR S.A. și-a suspendat activitatea pe 1 iulie 2013 și are ca acționar principal compania petrolieră PSV Company S.A. La rândul ei, PSV Company este deținută majoritar de offshore-ul cipriot ELBAHOLD LIMITED, cumpărat în 2011 de oamenii de afaceri Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru, mai scria anul trecut Radio Europa Liberă.

Păcuraru a fost condamnat pentru corupție la patru ani de închisoare.

Sondaj INSCOP, date complet diferite

Candidatul independent Mircea Geoană ar câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale, arată datele unui sondaj INSCOP Research dat publicității săptămâna trecută.

Sondajul INSCOP, realizat în perioada 11-16 septembrie 2024, la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație (lLD), condus de fostul ministru liberal Cristian David, arată că Mircea Geoană se află pe primul loc la intenţia de vot pentru turul I la prezidenţiale, urmat de Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi.

Potrivit acestui sondaj, raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă şi declară că vin sigur la vot (61,8% din total eşantion, eroare 3.76%), 20,8% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 20,5% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 16% pentru Elena Lasconi (USR), 12,5% pentru Diana Şoşoacă (SOS Romania), iar pentru George Simion (AUR) -12,4%.

Pentru Nicolae Ciucă (PNL) ar opta 5,6% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,5%, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3,6%, pentru Cristian Terheş (Partidul Naţional Conservator Român) 2%, iar Ana Birchall (independent) ar obţine 0,9%. 1,2% spun că ar vota alt candidat.

Potrivit sondajului, dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Marcel Ciolacu şi Mircea Geoană, 47,8% dintre respondenţi spun că l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 34,2% pe actualul premier. 1,8% nu s-au hotărât, 13,9% declară că nu ar vota, iar 2,2% nu ştiu sau nu răspund. Raportat la respondenţii care au ales un candidat, 58,3% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 41,7% cu Marcel Ciolacu.

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Nicolae Ciucă şi Elena Lasconi, 37% dintre respondenţi l-ar vota pe liderul PNL, iar 36,7% pe lidera USR. 1% nu s-au hotărât, 22,3% declară că nu ar vota, iar 3% nu ştiu sau nu răspund. Raportat la respondenţii care au ales un candidat, 50,2% ar vota cu Nicolae Ciucă, respectiv 49,8% cu Elena Lasconi.

Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Mircea Geoană şi Nicolae Ciucă, 50,1% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 27,9% pe preşedintele Senatului. 1,3% nu s-au hotărât, 18.4% spun că nu ar vota, iar 2,2% nu ştiu sau nu răspund. Raportat la respondenţii care au ales un candidat, 64,2% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 35,8% cu Nicolae Ciucă.

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi, 43,5% dintre români l-ar vota pe actualul premier, iar 36,8% pe lidera USR. 0,7% nu s-au hotărât, 16,6% spun că nu ar vota, iar 2,4% nu ştiu sau nu răspund. 54,2% dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe Marcel Ciolacu, iar 45,8% pe Elena Lasconi.

Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale între Mircea Geoană şi Elena Lasconi, 46,9% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 29,2% pe lidera USR. 1,6% nu s-au hotărât, 19,4% spun că nu ar vota, iar 2,9% nu ştiu sau nu răspund. Raportat la respondenţii care au ales un candidat, 61.7% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 38,3% cu Elena Lasconi.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda Institutului pentru Libertate şi Democraţie. Datele au fost culese în perioada 11-16 septembrie 2024.

Fondat în 2013, INSCOP Cercetare SRL este deținut de Remus Ioan Ștefureac și Ada Cornea Luca, potrivit Europa Liberă România.

Remus Ioan Ștefureac era, în 2023, unul dintre cei șase administratori ai Niro Investment Group. Patronul NIRO, Dumitru Nicolae, a fost condamnat la 2 ani și 4 luni în dosarul Microsoft pentru trafic de influență.

INTERVIURILE HotNews.ro