Sari direct la conținut

Sondaj INSCOP, alegeri prezidențiale: Geoană, pe locul întâi în primul tur și câștigă finala indiferent de contracandidat, Ciucă e la un scor foarte mic, surpriza Cristian Diaconescu

HotNews.ro
Sondaj INSCOP, alegeri prezidențiale: Geoană, pe locul întâi în primul tur și câștigă finala indiferent de contracandidat, Ciucă e la un scor foarte mic, surpriza Cristian Diaconescu
Mircea Geoană/Profimedia

Un sondaj INSCOP realizat în perioada 11-16 septembrie 2024, la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație (lLD), condus de fostul ministru liberal Cristian David, arată că Mircea Geoană se află pe primul loc la intenţia de vot pentru turul I la prezidenţiale, urmat de Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi.

Mircea Geoană ar câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale, arată datele unui sondaj INSCOP Research dat publicității joi. Potrivit acestuia, raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă şi declară că vin sigur la vot (61,8% din total eşantion, eroare 3.76%), 20,8% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 20,5% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 16% pentru Elena Lasconi (USR), 12,5% pentru Diana Şoşoacă (SOS Romania), iar pentru George Simion (AUR) -12,4%, scrie News.ro.

Ciucă, la doar 5.6%, surpriza Diaconescu

Pentru Nicolae Ciucă (PNL) ar opta 5,6% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,5%, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3,6%, pentru Cristian Terheş (Partidul Naţional Conservator Român) 2%, iar Ana Birchall (independent) ar obţine 0,9%. 1.2% spun că ar vota alt candidat.

Geoană ar câștiga în fața lui Ciolacu, în finală

Potrivit sondajului, dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Marcel Ciolacu şi Mircea Geoană, 47,8% dintre respondenţi spun că l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 34,2% pe actualul premier. 1,8% nu s-au hotărât, 13,9% declară că nu ar vota, iar 2,2% nu ştiu sau nu răspund. Raportat la respondenţii care au ales un candidat, 58,3% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 41,7% cu Marcel Ciolacu.

Ciucă o învinge pe Lasconi

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Nicolae Ciucă şi Elena Lasconi, 37% dintre respondenţi l-ar vota pe liderul PNL, iar 36,7% pe lidera USR. 1% nu s-au hotărât, 22,3% declară că nu ar vota, iar 3% nu ştiu sau nu răspund. Raportat la respondenţii care au ales un candidat, 50,2% ar vota cu Nicolae Ciucă, respectiv 49,8% cu Elena Lasconi.

Geoană îl învinge și pe Ciucă

Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Mircea Geoană şi Nicolae Ciucă, 50,1% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 27,9% pe preşedintele Senatului. 1,3% nu s-au hotărât, 18.4% spun că nu ar vota, iar 2,2% nu ştiu sau nu răspund. Raportat la respondenţii care au ales un candidat, 64,2% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 35,8% cu Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi

Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi, 43,5% dintre români l-ar vota pe actualul premier, iar 36,8% pe lidera USR. 0,7% nu s-au hotărât, 16,6% spun că nu ar vota, iar 2,4% nu ştiu sau nu răspund. 54,2% dintre cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat l-ar vota pe Marcel Ciolacu, iar 45,8% pe Elena Lasconi.

Mircea Geoană vs. Elena Lasconi

Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale între Mircea Geoană şi Elena Lasconi, 46,9% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 29,2% pe lidera USR. 1,6% nu s-au hotărât, 19,4% spun că nu ar vota, iar 2,9% nu ştiu sau nu răspund. Raportat la respondenţii care au ales un candidat, 61.7% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 38,3% cu Elena Lasconi.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda Institutului pentru Libertate şi Democraţie. Datele au fost culese în perioada 11-16 septembrie 2024.

Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1102 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Citește și Sondaje cu cifre extrem de diferite pentru prezidențiale și parlamentare. Care au fost erorile la alegerile din primăvară pentru institutele care dau acum, din nou, rezultate uneori opuse?

INTERVIURILE HotNews.ro