DOCUMENT Ce nereguli a găsit Corpul de Control al Guvernului în ancheta privind tezaurul dacic: Condițiile de pază, diferite față de expozițiile anteriore/ Raportul merge la Parchet

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, înaintea ședinței de Guvern, că s-au încheiat verificările Corpului de Control pe care l-a trimis la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și la Ministerul Culturii după furtul coifului dacic și a brățărilor de aur. În concluziile Raportului de Control se arată că „măsurile și condițiile de securitate și pază antiefracție propuse de entitățile străine către care au fost împrumutate bunurile nu au făcut obiectul unor analize de specialitate”, potrivit unui document oferit de Guvern presei.
În declarații oferile înainte de ședința de guvern, Marcel Ciolacu nu a dat detalii din raportul întocmit de experții Corpului de Control al premierului, spunând doar că există elemente că lucrurile, la vremea respectivă, s-au derulat „pe repede înainte” pentru ca expoziția să fie inaugurată la o anumită dată.
El a mai spus că toate concluziile Corpului de Control vor fi transmise către Parchetul General.
Condițiile de pază la Muzeul din Olanda au fost diferite față de expozițiile din Madrid și Roma
În concluziile Raportului de Control publicate de Guvern se arată că „măsurile și condițiile de securitate și pază antiefracție propuse de entitățile străine către care au fost împrumutate bunurile nu au făcut obiectul unor analize de specialitate”.
Corpul de Control a stabilit și că, deși la expozițiile din Madrid și Roma exponatele au fost păzite 24/24 de personal de pază, în Olanda acest lucru nu s-a întâmplat.
„Analiza măsurilor de siguranță acceptate de reprezentanții MNIR pentru organizarea expoziției temporare la muzeul Drents din Assen, Olanda, prin comparație cu cele stabilite pentru expozițiile de la Madrid și Roma a relevat faptul că au fost mai puțin riguroase, cel puțin sub aspectul asigurării pazei cu personal specializat 24h/24h”, conform Corpului de Control al premierului.
„Astfel, în cazul expoziției din Olanda supravegherea expoziției s-a realizat prin intermediul unui centru de control funcțional 24h/24h, 7 zile pe săptămână, iar personalul de pază a fost disponibil pentru comunicații în caz de urgență. În cazul expozițiilor din Madrid și Roma, securitatea în interiorul și/sau în exteriorul obiectivului a fost asigurată cu personal de paza specializat 24h/24h”, se precizează în document.
Consiliul de Administrație al MNIR nu a dat un aviz pentru expoziția din Olanda / Contractul de împrumut a fost încheiat înainte ca Ministerul Culturii să își dea acordul
Corpul de Control a descoperit și că nu au fost îndeplinite anumite proceduri pentru realizarea expoziției din Olanda.
„Demersurile efectuate la nivelul MNIR în vederea încheierii unei înțelegeri având ca finalitate organizarea unei expoziții în Olanda nu au fost supuse analizei și avizării formale a consiliului de administrație instituit la nivelul muzeului. Această conduită a constituit o abatere de la normele ce reglementează organizarea și funcționarea MNIR aprobate prin ordin de ministru”, conform Corpului de Control.
În același document se arată că și alte avize și documente au fost obținute prin „devansarea unor termene” sau „încălcarea” anumitor termene.
„Contractul de împrumut nr. 2987/14.05.2024 dintre MNIR și muzeul din Olanda a fost încheiat anterior comunicării de către reprezentanții Ministerului Culturii a avizului de principiu (17.05.2024), deși prin propunerea avizului de principiu membri Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor decid pentru oportunitatea exportului temporar de bunuri culturale mobile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (3) din Norma aprobată prin HG nr. 518/2004, cu modificările și completările ulterioare”, conform Corpului de Control.
Furtul de la muzeul din Assen
Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia sunt piesele tezaurului dacic furate în 25 ianuarie din Muzeul Drents, din Assen, Olanda. Un zid al clădirii a fost aruncat în aer, iar jaful a durat două minute.
Expoziția „Dacia! Regatul aurului şi argintului” de la Muzeul Drents a fost deschisă publicului începând cu 7 iulie 2024 și trebuia să se închidă duminică, 26 ianuarie. Potrivit Muzeului Național de Istorie a României, în cadrul expoziției au fost expuse 673 de bunuri arheologice din metale prețioase din patrimoniul național al României și a avut un număr de peste 77.000 de vizitatori.
Trei bărbați suspectați că sunt implicați în jaful comis la Muzeul Drents din Assen au fost arestați în 29 ianuarie, în provincia Noord Holland. Un al patrulea suspect este încă dat în urmărire de polițiștii olandezi.