Sari direct la conținut

Marcel Ciolacu susține că nu se gândește la calcule politice, iar prioritatea Guvernului este salvarea banilor din PNRR

HotNews.ro
Marcel Ciolacu susține că nu se gândește la calcule politice, iar prioritatea Guvernului este salvarea banilor din PNRR
Marcel Ciolacu. Foto: INQUAM Photos/ Malina Norocea

„Deși urmează o campanie electorală, prioritatea noastră este, în următoarele două luni, să recuperăm întârzierile și să salvăm toți banii din PNRR!”, a declarat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu. Declarația vine la o zi după ce Comisia Europeană a anunțat că propune suspendarea temporară a unor sume din cererea 3 de plată din cadrul PNRR. Potrivit reprezentanților Guvernului, este vorba despre 1,1 miliarde euro din 2,7 miliarde euro.

Ciolacu susține că va lua măsuri fără să se gândească la calcule politice. „Eu îmi voi asuma să iau acele decizii care să aducă în România toți banii din PNRR, fără să mă gândesc la calcule politice”, a spus Ciolacu.

Anunțul Comisiei Europene: Propunem suspendarea parțială a plății

Comisia Europeană a publicat, marți, un document prin care anunță că a făcut evaluarea preliminară a celei de-a treia cereri de plată a României în cadrul PNRR. Comisia Europeană a propus, arată documentul, suspendarea parțială a plății, deoarece Guvernul nu a îndeplinit șase jaloane. Trei dintre jaloanele picate țin de felul în care Guvernul a numit, pe preferințe, nu pe procese transparente care să selecteze competența, șefii pentru companii precum CFR, Metrorex, Nuclearelectrica și alte companii publice importante.

Comisia nu a precizat suma care urmează să fie suspendată, însă sursele din zona guvernamentală au estimat marți pentru publicul HotNews că e vorba despre aproximativ 1,1 miliarde de euro din 2,7 miliarde de euro cât reprezintă cea de-a treia cerere de plată. Adică 40% din suma solicitată.

Trei dintre jaloanele neîndeplinite sunt legate de reforma guvernanței corporative la companiile de stat, două privesc investiții în transporturi, iar una vizează impozitarea microîntreprinderilor.

Comisia consideră că jaloanele respective legate de investiții și de reforme nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. România are acum la dispoziție o lună pentru a-i transmite Comisiei observațiile sale.

HotNews a publicat mai multe articole în ultimele zile, prin care a informat că va fi suspendată o parte din sumele solicitate de România. Printre motive: numirile netransparente în fruntea companiilor din energie și din transporturi, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Metrorex.

INTERVIURILE HotNews.ro