Sari direct la conținut

Marea Britanie: Curtea respinge ultimele apeluri împotriva expulzării unor migranți în Rwanda

HotNews.ro
Boris Johnson, Foto: Gov.uk
Boris Johnson, Foto: Gov.uk

Luni, tribunalul britanic a respins apelurile de ultim moment împotriva controversatului plan al guvernului de a trimite în Rwanda migranții care au sosit ilegal în Marea Britanie, deschizând calea pentru primele plecări, foarte mici, de marți, potrivit AFP.

În ciuda criticilor din partea activiștilor pentru drepturile omului, a ONU, a Bisericii Anglicane și chiar a familiei regale britanice, guvernul conservator al lui Boris Johnson este hotărât cu planul de descurajare a traversărilor ilegale ale Canalului Mânecii, care au crescut în ciuda promisiunilor sale repetate de la Brexit.

„Acest apel este respins”, a declarat judecătorul Rabinder Singh, confirmând o decizie în primă instanță în urma unui apel de urgență făcut de organizațiile de refugiați, printre care Care4Calais și Detention Action, care au depus apelul.

Chiar dacă nu au reușit să interzică măsura, contestațiile individuale lansate în paralel au avut ca efect reducerea semnificativă a domeniului de aplicare a acesteia: este probabil ca primul zbor să decoleze aproape gol.

„Douăzeci și trei de persoane și-au anulat biletele pentru Rwanda. Opt trebuie să plece încă mâine”, a scris pe Twitter Care4Calais, care a cerut instanțelor să „oprească acest proiect crud și barbar”.

Trimițând solicitanții de azil la peste 6.000 de kilometri de Londra, într-o mișcare care amintește de politica Australiei, guvernul speră să descurajeze numărul tot mai mare de sosiri ilegale în țară.

De la începutul anului, peste 10.000 de migranți au traversat ilegal Canalul Mânecii pentru a ajunge pe coasta britanică în ambarcațiuni mici, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă față de anii record anteriori.

„Grupurile criminale care pun în pericol viețile oamenilor în Canalul Mânecii trebuie să înțeleagă că modelul lor de afaceri se va prăbuși sub acest guvern”, a declarat luni Boris Johnson la postul de radio LBC.

Printre cei care au contestat planul în instanță se numără și sindicatul PCS, al cărui membri includ ofițeri vamali care ar trebui să efectueze deportările. Organizația atrage atenția asupra unei examinări detaliate a legalității măsurii, programată pentru luna iulie la Înalta Curte din Londra.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro