Marea Britanie: Toti migrantii din UE trebuie sa-si caute joburi 3 luni inainte sa ceara ajutor social, incepand din 1 ianuarie 2014. David Cameron a inasprit legea cu doua saptamani inainte ca romanii si bulgarii sa aiba drept de munca in UK
Migrantii din toate statele UE care vin in Marea Britanie pentru a-si cauta locuri de munca nu vor putea solicita ajutoare sociale decat dupa cel putin trei luni de cautari, incepand cu 1 ianuarie 2014, a anuntat miercuri Guvernul de la Londra. Pachetul britanic de masuri apare in contextul in care de la 1 ianuarie 2014 Marea Britanie si alte 8 state membre UE sunt obligate sa-si deschida piata muncii pentru romani si bulgari. Guvernul condus de conservatorul David Cameron a luat aceste masuri cu doua saptamani inainte ca Marea Britanie sa-si deschida piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari.
„Majoritatea cetatenilor UE care vin in Marea Britanie vin aici sa lucreze ca parte a pietei unice si sa contribuie la economie si sa-si plateasca impozitele. Dar pentru cei care vin aici fara sa aiba locuri de munca unde sa se angajeze, guvernul inaspreste normele, pentru a-i opri sa mai pretinda beneficii pentru cei fara loc de munca incepand din ziua unu„, a spus premierul britanic, David Cameron.
„Publicul britanic care munceste din greu este pe buna dreptate ingrijorat ca migrantii vin aici sa ne exploateze serviciile publoce si sistemul de beneficii sociale. Ca parte a planului nostru pe termen lung pentru economie, se iau masuri directe pentru a imbunatati sistemele de protectie sociala si de imigrare, pentru a termina odata cu mentalitatea „ceva in schimbul a nimic” si pentru a oferi sprijin omenilor care joaca dupa reguli”, a mai spus Cameron.
Ca parte a planului pe termen lung al Guvernului, „noi reguli dure” vor fi introduse de la inceputul anului viitor „pentru a opri oamenii sa abuzeze de sistemul de beneficii sociale din Marea Britanie”, a precizat si Executivul de la Londra, intr-un comunicat.
Concret, pachetul de masuri include planuri de a impiedica cetatenii din celelalte state UE sa pretinda beneficii sociale in Marea Britanie inainte sa fi stat in aceasta tara cel putin 3 luni, in conditiile in care legislatia anterioara le permitea sa solicite prestatii sociale in cateva saptamani.
Alte masuri deja anuntate de Guvernul UK:
- Sistarea beneficiilor sociale dupa 6 luni pentru cetatenii straini din UE care cauta loc de munca in Marea Britanie, fara perspective de a-si gasi job.
- Sistarea ajutoarelor pentru locuinta pentru cetatenii straini din UE care cauta joburi in UK.
- Inasprirea testul resedintei obisnuite (habitual residence test) prin includerea unui prag minim de venituri pentru a verifica daca migrantii muncesc cu adevarat.
- Impunerea unei interdictii de readmisie in Marea Britanie timp de 12 luni pentru persoanele care au fost eliminate pentru ca nu lucrau sau nu isi cautau de lucru (erau autosuficiente).
- Cresterea amenzilor la 20.000 de lire sterline pentru firmele prinse ca nu isi platesc angajatii cu macar salariul minim pe economie. Firma contravenienta plateste amenda petru fiecare angajat gasit in neregula. Sanctiune creste astfel de 4 ori fata de nivelul actual.
- Un proiect de lege privind imigrarea, trimis la Parlament, va simplifica inlaturarea persoanele fara drept de a se afla in Marea Britanie si sa va pune capat abuzului de dreptul la viata privata si viata de familie, ceea ce va impiedica imigrantii ilegali sa mai acceseze servicii cum ar fi conturi bancare, cazare sau permise auto.
PRESIUNI PE DAVID CAMERON DIN PARTEA RIPII DURE A PARTIDULUI CONSERVATOR SI DIN OPOZITIE
Premierul britanic este, insa, presat, chiar de catre colegi de partid, nucleul dur al Partidului Conservator, sa continue restrictiile fata de romani si bulgari, nu doar in cazul ajutoarelor sociale, ci si in privinta pietei muncii, inca 5 ani, dupa cei 7 ani conveniti prin Tratatul de aderare, care se incheie la 31 decembrie 2013.
Potrivit ziarului britanic The Guardian, „unul dintre instigatorii la rebeliunea” impotriva lui Cameron este parlamentarul conservator David Ruffley.
„Nu este suficient sa inabusi abuzurile de ajutoare sociale, pentru ca multi dintre ei vor sa vina aici sa lucreze.Salariul minim in Romania este de o lira pe ora si, din motive economice perfect rationale, ei vor sa vina aici pentru a lucra pentru 6 lire sterline pe ora. Pe vremea guvernului labrusit, ni se spunea ca 13.000 de polonezi aveau sa vina in Marea Britanie si s-au dovedit a fi 500.000, punand presiune pe serviciile publice„, a declarat parlamentarul conservator.
Sentimente mai bune fata de romani si bulgari nu vin nici dinspre politicienii britanici laburisti, colegi de familie politica europeana ai social-democratilor premierului roman Victor Ponta.
Yvette Cooper, „ministrul din umbra” pentru afaceri interne, al laburistilor, acuza guvernul conservator de la Londra ca a decis pe ultima suta de metri restrictiile la ajutoare sociale pentru cetatenii straini din UE care vin in Marea Britanie.
„Laburistii au cerut inca de acum 9 luni restrictionarea ajutoarelor sociale. David Cameron a lasat-o pana in ultima clipa, pentru a stoarce aceasta modificare. De ce lasa Guvernul totul pana in ultima clip? Acum trei luni, Theresa May (ministrul de interne britanic – n.r.) a spus Parlamentului ca ea nu poate restrictiona ajutoarele sociale la timp, iar acum prim-ministrul spune ca pot”, a afirmat Yvette Cooper, citata de The Guardian.
In acest context, trebuie mentionata si puternica valenta electorala a urmatorilor doi ani pentru Marea Britanie: in anul 2014 sunt prevazute alegeri locale si europarlamentare, iar in anul 2015 sunt alegerile generale.
COMISIA EUROPEANA VERIFICA MASURILE LONDREI. CONSOLARE PENTRU ROMANI: bENEFICIATI ORICUM DE AJUTORUL DE SOMAJ DIN ROMANIA
Guverul conservator de la Londra este presat si de Comisia Europeana, dar in sens invers, pentru ca Executivul european va verifica daca nu cumva masurile luate de Londra incalca drepturile cetatenilor statelor UE si obligatiile pe care Marea Britanie le are ca stat membru.
„Comisia Europeana va analiza masurile recent anuntate din Marea Britanie, pentru a asigura respectarea deplina a legislatiei UE de catre acestea. Pentru moment , este prea devreme pentru a spune daca noile reguli sunt conforme legislatiei europene„, a declarat miercuri Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru politici sociale si ocuparea fortei de munca, Laszlo Andor.
Marea Britanie are obligatia de a notifica executivul european si celalalte state membre UE privind modificari pe care le face in plan national la normele de securitate sociala care afecteaza alti cetateni UE, a mai spus oficialul de la Bruxelles.
In privinta restrictiei de 3 luni impuse de Marea Britanie pentru migrantii din UE, la ajutorul social pentru cei care isi cauta loc de munca, Jonathan Todd subliniaza ca oricum persoanele afectate vor beneficia de ajutoarele sociale din tarile lor.
„In orice caz , cetatenii UE care merg in Marea Britanie pentru a cauta de lucru au dreptul la alocatie solicitantilor de locuri de munca din tara lor de origine, pana la 3 luni, iar unele tari ofera indemnizatia pana la sase luni„, spune purtatorul de cuvant al comisarului european Andor.
In cazul Romaniei, insa, indemnizatia sau ajutorul de somaj pleaca de la o suma in jurul a 100 de lire sterline pe luna, cu cresteri in functie de salariul avut inaintea pierderii jobului.
Comisia Europeana transmite Guvernului britanic ca nu exista vreo dovada ca cetatenii statelor UE pleaca in alte state UE pentru a pretinde ajutoare sociale sau ca ar exista un abuz sistematic si larg raspandit al cetatenilor statelor UE fata de sistemul de prestatii sociale al altei tari UE.
„Dimpotriva, numeroase studii arata ca marea majoritate a cetatenilor UE merg in alte state membre sa munceasca si ca de obicei platesc mai mult ca taxe si contributii la asigurariel sociale decat sumele de care beneficiaza de pe urma platilor, pentru ca ei tind sa fie la vartsa activa in mai mare masura comparativ cu populatia tarii gazda”, a mai afirmat Todd.
CE SPUN AUTORITATILE ROMANE
Ministerul Muncii de la Bucuresti sustine ca nu a fost notificat de catre autoritatile britanice privind masurile anuntate pentru anul 2014.
„Nu am fost notificati noi, in primul rand Ministerul de Externe trebuie notificat, aceasta cred ca este filiera„, a declarat, pentru HotNews.ro, purtatoarea de cuvant a Ministerului Muncii, Iolanda Staniloiu.
Surse din Ministerul de Externe au declarat pentru HotNews.ro ca institutia romaneasca a fost „anuntata amical” de catre Guvernul britanic privind masurile de la Londra, „in spiritul parteneriatului” dintre Romania si Regatul Unit.
Potrivit surselor, perceptia Ministerului roman de Externe este ca masurile Londrei nu vizeaza in mod aparte romanii si bulgarii, ci pe toti cetatenii statelor UE.
Citeste si: