Sari direct la conținut

Marea Britanie va solicita ONU să investigheze abuzurile comise împotriva uigurilor

HotNews.ro
Copil uigur din Xinjiang, Foto: dbimages / Alamy / Profimedia Images
Copil uigur din Xinjiang, Foto: dbimages / Alamy / Profimedia Images

​Marea Britanie va solicita luni ca Organizaţiei Naţiunilor Unite să i se acorde acces „urgent şi neîngrădit” în Regiunea uigură autonomă Xinjiang din China pentru a ancheta informaţiile privind comiterea de abuzuri de către autorităţi, transmit Financial Times și Agerpres.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, va marca, de asemenea, revenirea Marii Britanii în cadrul Consiliului Drepturilor Omului (CDO) al ONU ca membru cu drept de vot, prin condamnarea Chinei şi a Rusiei, urmând, de asemenea, să îşi exprime îngrijorarea cu privire la situaţia din Myanmar şi Belarus, conform informaţiilor furnizate de minister.

În ceea ce priveşte China, Raab se va referi la informaţiile despre abuzurile din Xinjiang: tortură, muncă forţată şi sterilizare forţată a femeilor.

„Acestea au loc la scară largă”, va urma să susţină şeful diplomaţiei britanice.

„Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului sau unui alt expert independent în cercetarea faptelor trebuie – şi repet trebuie – să i se acorde acces urgent şi fără restricţii în Xinjiang”, va mai spune Dominic Raab.

China a fost condamnată pe scară largă pentru înfiinţarea de complexe în Xinjiang pe care Beijingul le descrie drept „centre de formare profesională” destinate eliminării extremismului şi dobândirii de noi competenţe.

Criticii regimului de la Beijing le numesc însă lagăre de concentrare. Conform ONU, cel puţin un milion de uiguri şi alţi etnici chinezi musulmani sunt deţinuţi în Xinjiang.

Raab va ridica, de asemenea, problema tratamentului „scandalos” la care este supus opozantul rus Alexei Navalnîi, criza din Myanmar şi situaţia din Belarus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro