Sari direct la conținut

Marea dezamăgire pe care ar putea să o aibă Ucraina la summit-ul NATO din iulie. Ce a cerut Zelenski și ce rezerve sunt între aliați

HotNews.ro
Jens Stoltenberg alaturi de Volodimir Zelenski in 2021, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia
Jens Stoltenberg alaturi de Volodimir Zelenski in 2021, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Speranţele Ucrainei de a obţine un parcurs mai precis spre aderarea la NATO ar putea să sufere o dezamăgire, potrivit informaţiilor obţinute de agenţia dpa.

Membri ai alianţei militare occidentale, printre care SUA şi Germania, au specificat în mod clar recent, în spatele uşilor închise, că nu doresc să îşi asume niciun angajament care ar depăşi substanţial declaraţia NATO de la summitul din 2008.

Atunci, şefii de stat şi de guvern au convenit că Ucraina şi Georgia ar trebui să adere la NATO, însă nu a existat un calendar sau o foaie de parcurs, aminteşte marţi agenţia germană de presă.

La acea vreme, SUA au fost cele care au cerut ca NATO să acorde Ucrainei un calendar concret de aderare, aşa-numitul Plan de acţiune pentru aderare, dar Franţa şi Germania au respins această solicitare, pe fondul temerilor că demersul ar putea provoca Rusia.

Zelenski a cerut o invitație

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut recent NATO să deschidă calea pentru aderarea ţării sale la Alianţă la viitorul summit din luna iulie, spunând că Ucraina ar trebui să primească „o bine-meritată invitaţie”.

Soldaţii ucraineni, a argumentat Zelenski, contribuie mai mult decât oricare alţii la securitatea euro-atlantică.

„Sunt recunoscător pentru invitația de a participa la summit, dar este, de asemenea, important ca Ucraina să primească invitația corespunzătoare. Nu există nicio singură barieră obiectivă în calea deciziei politice de a invita Ucraina în alianță și acum, când majoritatea oamenilor din țările NATO și majoritatea ucrainenilor susțin aderarea la NATO, este momentul pentru deciziile corespunzătoare”, a afirmat președintele Ucrainei.

Rezervele aliaților pentru un plan concret de aderare

Însă, potrivit unor diplomaţi, oponenţii unui plan concret de aderare afirmă că acest obiectiv nu este realist în prezent şi ar putea distrage de la sprijinul militar mult mai important şi imediat pentru Ucraina în timp ce această ţară se apără împotriva invaziei ruse.

În plus, există percepţia unui risc că un nou impuls spre NATO ar putea furniza Rusiei argumente pentru un război mai agresiv.

Cu ocazia vizitei la Kiev a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în urmă cu două săptămâni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus, citat de Agerpres, că aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică ar însemna „un pericol serios, semnificativ pentru ţara noastră”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro