Sari direct la conținut

Marine Le Pen și alți membri RN, judecați sub suspiciunea că au deturnat bani UE pentru a plăti asistenți de partid. Ce riscă lidera dreptei franceze

HotNews.ro
Marine Le Pen și alți membri RN, judecați sub suspiciunea că au deturnat bani UE pentru a plăti asistenți de partid. Ce riscă lidera dreptei franceze
Marine Le Pen. FOTO: ROMUALD MEIGNEUX / Sipa Press / Profimedia

Marine Le Pen, lidera partidului de extremă dreapta francez Adunarea Națională (RN), a apărut luni în prima zi de audiere în cadrul unui proces unde este judecată pentru deturnare de fonduri ale Parlamentului European, declarând că este încrezătoare că justiția o va găsi nevinovată, scriu AFP și Reuters.

Marine Le Pen, partidul Adunarea Națională (RN) și alți 24 de oficiali ai grupării sunt acuzați că au folosit bani destinați activității la Parlamentul European pentru a plăti personal care lucra pentru partid, care la acea vreme se numea Frontul Național.

Printre oficiali se află nouă foști deputați europeni, inclusiv vicepreședintele partidului Louis Aliot, purtătorul de cuvânt Julien Odoul – unul dintre cei nouă foști asistenți parlamentari – și patru angajați ai RN.

Marine Le Pen este acuzată atât pentru rolul său de lideră de partid, cât și pentru cel de deputată europeană la acea vreme, pentru că ar fi angajat ea însăși asistenți fictivi.

Le Pen și ceilalți acuzați spun că modul în care au folosit banii a fost legitim și că acuzațiile au la bază o definiție prea îngustă a rolului unui asistent parlamentar.

„Abordez acest proces cu o mare liniște sufletească”, a declarat Le Pen reporterilor la sosirea la tribunalul penal din Paris.

Unii comentatori cred că procesul ar putea fi potențial dăunător pentru Le Pen, care, dacă va fi găsită vinovată, riscă să fie exclusă din funcțiile publice timp de mai mulți ani.

Dacă o va absolvi de orice vină, procesul, care are loc la aproape un deceniu de la începerea investigațiilor inițiale, ar putea, de asemenea, să o ajute pe Le Pen să își consolideze imaginea, înainte de alegerile prezidențiale din 2027, scrie Reuters.

Le Pen, care a pierdut în fața lui Emmanuel Macron în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța în 2017 și 2022, este considerată a fi favorită în cursa din 2027.

Asistenți europarlamentari care nu au pus piciorul în clădirea parlamentului

Parlamentul European a estimat prejudiciul în acest caz la 3,5 milioane de euro, a declarat avocatul instituției, Patrick Maisonneuve. RN a rambursat deja 1 milion de euro – ceea ce a insistat că nu este o recunoaștere a vinovăției.

Parlamentarilor europeni li se alocă fonduri pentru acoperirea cheltuielilor, inclusiv ale asistenților lor, dar ei nu trebuie să le folosească pentru finanțarea încrucișată a activităților de partid.

Deputatul RN și purtătorul de cuvânt al partidului, Laurent Jacobelli, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că problema este că spre deosebire de Parlamentul European, partidul francez înțelege în mod diferit rolul de asistent.

Potrivit procurorilor, situația este însă mai complicată. Anchetatorii susțin că asistenții lucrau de fapt exclusiv pentru partid, în afara parlamentului.

Procurorii mai spun că mulți dintre acești asistenți nu au fost în măsură să își descrie activitatea zilnică, iar unii nu și-au întâlnit niciodată presupusul șef europarlamentar și nici nu au pus piciorul în clădirea parlamentului.

O gardă de corp, o secretară, șeful de cabinet al lui Le Pen și un designer grafic ar fi fost printre cei angajați sub pretexte false.

Dovezi la dosar

Ancheta conține și mesaje potențial incriminatoare, notează AFP.

„Aș putea veni mâine la Strasbourg pentru a vedea cum funcționează o sesiune și pentru a o cunoaște pe Mylène Troszczynski, căreia îi sunt subordonată?” i-a scris Odoul lui Marine Le Pen în 2015 – la patru luni după ce și-a început contractul de asistent parlamentar al lui Troszczynski.

„Da, desigur”, a răspuns ea.

Mai multe persoane au depus mărturie cu privire la o reuniune din 2014 în cadrul căreia s-ar fi discutat despre o structură clară de înființare a unor „locuri de muncă false”.

Dovezile împotriva partidului includ contracte pentru perioade de doar o singură zi, cu scopul de a exploata indemnizațiile de cheltuieli.

Un mesaj al trezorierului partidului, Wallerand de Saint-Just, avertiza cu privire la finanțele dezastruoase, scriind: „Nu vom ieși din asta fără să facem economii semnificative datorită Parlamentului European”.

Sprijin de neclintit pentru Le Pen și partidul ei

Dacă vor fi găsiți vinovați, Le Pen și alți inculpați ar putea primi o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani și o amendă de un milion de euro.

În plus, cei care, precum Le Pen, erau oficiali aleși la momentul presupuselor infracțiuni riscă să nu mai poată ocupa funcții publice timp de până la 10 ani. Cei care nu erau funcționari aleși ar putea fi excluși timp de până la cinci ani.

Partidul a susținut în mod repetat că procesul este de fapt o persecuție și o formă de abuz din partea sistemului judiciar.

Sondajele arată RN se bucură în continuare de un sprijin din ce în ce mai angajat din partea alegătorilor.

Politologul Sylvain Crépon, de la Universitatea din Tours, a declarat pentru AFP că, din punct de vedere istoric, „scandalurile din alte partide sunt în favoarea RN, dar scandalurile din RN nu avantajează alte partide”.

Jean-Marie Le Pen, tatăl lui Marine, în vârstă de 96 de ani, este de asemenea printre acuzați dar, la începutul procedurii, judecătorul a declarat că, din motive de sănătate, el și un alt acuzat vor fi judecați separat într-o etapă ulterioară.

INTERVIURILE HotNews.ro