Sari direct la conținut

Mario Draghi a depus jurământul de învestitură în funcția de premier și preia frâiele unui guvern de uniune națională

HotNews.ro
Mario Draghi (foto arhiva), Foto: Agerpres/Xinhua
Mario Draghi (foto arhiva), Foto: Agerpres/Xinhua

Fostul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE), ales de președintele Republicii Sergio Mattarella pentru a-l succeda pe Giuseppe Conte, Mario Draghi a depus sâmbătă jurământul ca premier care va conduce un guvern de uniune națională și care urmează să se confrunte cu criza provocată de coronavirus și criza economică, relatează Reuters.

Draghi a format un guvern de uniune format din principalele partide politice, cu excepția unuia singur, dar și din tehnocrați în posturi cheie, după ce Giuseppe Conte a demisionat, în contextul în care el se afla în imposibilitatea de a forma o majoritate parlamentară, după ce micul partid al fostului premier Matteo Renzi a ieșit din coaliție.

Criza politică a fost declanșată de fostul premier Matteo Renzi (2014-2016), care a retras mica sa formațiune Italia Viva din coaliție în 13 ianuarie, după săptămâni de critici privind gestionarea crizei sanitare și a planului de cheltuieli economice al lui Conte.

După Draghi (în vârstă de 73 de ani), au depus jurământul şi cei 23 de miniştri ai cabinetului său, dintre care opt sunt femei. Executivul include opt tehnocraţi şi 15 reprezentanţi ai partidelor politice reprezentate în parlament care-l sprijină pe Draghi, cu excepţia partidului de extremă dreapta Fratelli d’Italia.

Draghi are sarcina să consolideze recuperarea Italiei din pandemie și trebuie imediat să lucreze la planuri pentru cum să cheltuiască mai mult de 200 de miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene destinate reconstrucției economiei legate de recesiune.

El a anunțat crearea viitoare a unui „super-minister” pentru tranziția ecologică, care va fi condus de un fizician de renume, Roberto Cingolani, responsabil din septembrie 2019 pentru inovația tehnologică la gigantul aeronautic italian Leonardo.

Draghi, poreclit „Super Mario” pentru rolul său în criza datoriilor din zona euro în 2012, va merge în Parlament pentru investitură la începutul săptămânii.

Evidențiind instabilitatea politică a Italiei, guvernul lui Draghi este al 67-lea care a preluat frâiele din 1946 și al șaptelea doar în ultimul deceniu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro