Sari direct la conținut

Mărturia unuia din ultimii oameni care l-au văzut pe pianistul și activistul rus Pavel Kushnir, înainte de a muri în pușcărie: „Arăta ca un schelet”

HotNews.ro
Mărturia unuia din ultimii oameni care l-au văzut pe pianistul și activistul rus Pavel Kushnir, înainte de a muri în pușcărie: „Arăta ca un schelet”
Pianistul și activistul rus Pavel Kushnir Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

La aproape o săptămână de la decesul activistului rus Pavel Kushnir într-un penitenciar din Orientul Îndepărtat Rus, nici penitenciarul și nici parchetul nu au oferit comentarii oficiale. În timp ce Comisia de Monitorizare, care supraveghează condițiile din penitenciare, spune că victima nu a avut nicio plângere, publicația independentă rusă Mediazona dezvăluie că o boală cardiacă este cauza trecută pe certificatul de deces, iar un martor a descris ultimele lui zile de viață.

Activistul rus, care a ajuns în penitenciar pentru opoziția sa împotriva războiului din Ucraina, a făcut greva foamei înainte de a deceda. O sursă care s-a întâlnit cu Kushnir în timp ce era în greva foamei a declarat pentru Mediazona că pianistul știa că-și riscă viața prin acțiunile sale.

„Era în greva foamei de două luni, din prima zi a arestului. L-am întrebat: „Pavel, de ce avem nevoie de toate astea?”. A răspuns: „Este dreptul meu de a-mi exprima opinia. Nimeni nu vrea să mă asculte, iar asta e poziția mea – așa protestez împotriva persecutării prizonierilor politici și rele tratamente aplicate de acești oameni răi”. Mi-a spus că deja a pierdut 10 kilograme. Și era adevărat – arăta ca un schelet”, spune sursa care l-a văzut pe bărbatul de 39 de ani cu puțin timp înainte de deces în centrul de detenție Birobidzhan.

La mijlocul lui iulie, Kushnir abia putea merge și era într-o stare teribilă. Pianistul, arestat pentru clipuri video împotriva războiului, refuza nu doar hrana, dar și apa.

„Sunt în greva foamei uscată, dar nu evit complet lichidele. Doar îmi umezesc gura și scuip apa imediat. Este foarte dificil să vorbești cu gura uscată”, își amintește sursa Mediazona că i-a explicat Kushnir.

El își amintește că a observat o vânătaie sub ochiul stâng al lui Pavel în timpul ultimei lor întâlniri, semn că ar fi putut fi supus unor acte de violență.

Personalul Serviciului Federal al Penitenciarelor „are reguli interne” pentru greva foamei și „nu poate tolera pur și simplu” refuzul de hrană, așa că a încercat să mențină în viață deținutul cu perfuzii cu „glucoză și vitamine obișnuite, se pare”, continuă el.

Eforturile penitenciarului au fost în zadar, iar pe 28 iulie, Pavel Kushnir a murit.

Pianistul avea un canal pe YouTube cu cinci abonaţi pe care a publicat patru videoclipuri critice la adresa campaniei militare ruse din Ucraina încă de la începutul acesteia, în februarie 2022.

Kuşnir cerea încetarea conflictului, o schimbare a puterii în Rusia şi pleda pentru eliberarea tuturor prizonierilor politici.

„Era o persoană extraordinară pe care îl afectau teribil nedreptăţile. Sunt foarte puţini oameni ca el”, l-a descris pianista Şkrigunova pe prietenul ei decedat.

INTERVIURILE HotNews.ro