Matei Visniec in vizita la Iasi
Matei Visniec, cunoscut dramaturg roman care traieste in prezent in Franta va fi prezent la Iasi in perioada 8-10 decembrie, la invitatia Centrului Cultural Francez din Iasi si a partenerilor sai. Programul celor trei zile in capitala Moldovei incearca sa acopere toate aspectele operei autorului, intr-o serie de conferinte-lectura, dezbateri, intalniri cu publicul si piese de teatru.
Marti, 8 decembrie, de la ora 17.00, la Centrul Cultural Francez va avea loc dezbaterea Matei Visniec si istoria poeziei, moderata de scriitorul iesean Lucian Vasiliu.
Miercuri, 9 decembrie, de ora 10.00, Matei Visniec va purta un Dialog pe marginea dramaturgiei sale cu elevii si profesorii Colegiului National de Arta „Octav Bancila”, iar de la ora 18.00 se va intalni cu publicul iesean la libraria „Avant-Garde”. Ziua de miercuri se va incheia cu o seara de teatru (ora 20.00) la Sala Studio Ludic (Casa de Cultura a Studentilor). Teatrul Studentesc „Ludic” va interpreta piesa– Despre sexul femeii – camp de lupta in razboiul din Bosnia, adaptare dupa Matei Visniec, in prezenta autorului.
Vizita lui Matei Visniec la Iasi se va incheia joi, 10 decembrie cu o conferinta pe tema Matei Visniec – piesa scurta (ora 17.00-18.30, Universitatea de Arte).
Programul detaliat al evenimentului se gaseste pe blogul dedicat: http://mateivisnieclaiasi.wordpress.com/
*Dramaturg, poet si jurnalist (la RFI), Matei Visniec este de formatie istoric si filosof. Primele sale texte sunt poeme publicate incepand cu 1972. Tentatia teatrului apare ceva mai tarziu, in momentul in care incepe sa scrie in limba franceza. Din 1977, textele lui Visniec sunt difuzate in Romania, desi regimul comunist al lui Ceausescu le interzice punerea in scena. Din cauza autoritatii represive pe care Romania o cunoaste incepand din 1970, Visniec isi indreapta scriitura catre dramaturgie: textul teatral reprezinta pentru el o modalitate de exprimare libera a cuvantului.
Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Francez din Iasi, Universitatea de Arte „George Enescu”, Asociatia „ARTES” si Editura Polirom.