Sari direct la conținut

Melania Trump susține dreptul femeilor la avort: „Nu e loc de compromis”

HotNews.ro
Melania Trump, Foto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images
Melania Trump, Foto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images

Melania Trump spune că libertatea individuală a femeilor este un drept fundamental pe care îl apără, în contradicție cu poziția soțului ei, Donald Trump, care crede că statele pot decide interzicerea avortului, conform Politico.

„Fără îndoială, nu este loc de compromis când vine vorba de acest drept esențial pe care toate femeile îl dețin din naștere: libertatea individuală. „Ce înseamnă cu adevărat <<Corpul meu, alegerea mea>>?”, a spus, joi, fosta primă doamnă a Statelor Unite.

Melania Trump urmează să publice o carte care va detalia convingerile sale privind necesitatea de a menține legal dreptul la avort, conform The Guardian, care a obținut o copie.

„De ce ar trebui ca altcineva, în afară de femeia însăși, să aibă puterea de a decide ce face cu propriul corp? Dreptul fundamental al unei femei la libertatea individuală, la propria ei viață, îi conferă autoritatea de a-și întrerupe sarcina dacă dorește”, a scris Melania Trump în cartea sa. 

Comentariile sale publice în favoarea dreptului la avort, cu doar o lună înainte de alegerile prezidențiale, readuc în discuția politică un subiect pe care republicanii au încercat în mare parte să îl evite, concentrându-se mai mult pe economie și imigrație în timpul administrației președintelui Joe Biden.

Deși fostul președinte Donald Trump a criticat statele cu legi deosebit de restrictive privind avortul, poziția sa a fost că fiecare stat ar trebui să fie liber să stabilească propriile reguli în această privință. Decizia Curții Supreme din 2022, pe care el a lăudat-o, a determinat unele state să interzică complet avortul.

În 2022, Curtea Supremă a SUA a anulat decizia Roe vs Wade, care a garantat timp de aproape 50 de ani dreptul femeilor de a face avort. Astfel, fiecare stat în parte a putut decide dacă întreruperile de sarcină vor fi sau nu ilegale. 

În prezent, conform „Centrului pentru drepturi reproductive”, avortul este ilegal în 13 state din SUA și considerat „ostil” și foarte greu de realizat în alte 13 state.

După ce a evitat timp de câteva luni să spună cum va vota la referendumul din Florida, care va extinde dreptul la avort dincolo de limita actuală de șase săptămâni, Trump a mulțumit liderilor anti-avort, anunțând că va vota împotriva măsurii.

INTERVIURILE HotNews.ro