Sari direct la conținut

Membrii unei organizații anti-musulmane vor fi judecați în Franța. Printre obiectivele lor, uciderea a 200 de „imami radicalizați”

HotNews.ro
Membrii unei organizații anti-musulmane vor fi judecați în Franța. Printre obiectivele lor, uciderea a 200 de „imami radicalizați”
Musulmani într-o moschee din Franța Foto: Godong / robertharding / Profimedia

Un judecător de instrucţie antiteroristă a ordonat un proces la un tribunalul corecţional din Paris împotriva a 13 bărbaţi şi trei femei suspectaţi că au pregătit între 2017 şi 2018 acţiuni violente vizându-i pe musulmanii din Franţa, transmite miercuri AFP, citând surse apropiate dosarului.

În ordinul său din 21 august, magistratul descrie grupul „Acţiunea forţelor operaţionale (AFO)” drept o „organizaţie ierarhizată şi structurată” al cărei obiectiv era de a realiza „proiecte de acţiuni violente concrete în locuri simbolice precum moschei” sau otrăvirea unor alimente halal, transmite Agerpres.

Dând curs rechizitoriilor Parchetului naţional antiterorist /PNAT) din mai 2023, judecătorul de instrucţie a reîncadrat faptele, considerate iniţial ca infracţionale, în fapte delictuale, pentru care pedepsele sunt mai mici şi care sunt judecate de tribunalul corecţional, nu de o curte specială.

Cei 16 membri ai AFO sunt suspectaţi în principal de asociere teroristă şi de căutare de arme, cu implicări în grade diferite.

Printre numeroasele ţinte evocate în aceste proiecte se numără rapperul Médine, predicatorul Tariq Ramadan, „uciderea a 200 de imami radicalizaţi”, aruncarea de grenade asupra „maşinilor arabilor” ş.a.

Judecătoarea preia de asemenea analiza PNAT care reproşează AFO „o ideologie alimentată prin asimilarea terorismului jihadist la islamul în general”.

Potrivit PNAT, inculpaţii au „contestat că au avut personal intenţia de a comite acţiuni violente”.

Mai multe persoane afiliate unor grupări de ultra-dreapta au fost condamnate în ultimii ani la Paris.

INTERVIURILE HotNews.ro