Mers pe jos în parc sau alergat pe bandă? Care variantă este mai bună pentru sănătate
Mersul pe jos e cel mai accesibil tip de exercițiu fizic. Se potrivește oricui indiferent de vârstă și de nivelul de pregătire fizică. Plus că are beneficii extraordinare pentru inimă, plămâni, siluetă și echilibru hormonal, ca și pentru sănătatea psihică. Dacă nu știi ce să alegi între mersul pe jos în aer liber și mersul pe bandă în interior ca să te asiguri că te bucuri din plin de toate avantajele acestui tip de mișcare, iată câteva aspecte pe care să le iei în considerare pentru fiecare dintre ele.
Sănătate cardiovasculară și rezistență
„Atât mersul pe jos în aer liber, cât și mersul pe banda de alergat pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și rezistența la efort”, a precizat expertul în fitness Vikas Sharma. Mersul regulat, indiferent de cadru, ajută la întărirea inimii, la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli cardiace și accident vascular cerebral. Menținând o rutină consecventă de mers pe jos, fie în aer liber, fie pe bandă, îți vei îmbunătăți cu singuranță condiția fizică și sănătatea cardiovasculară. â
Sănătatea pulmonară
Mersul pe jos, în special în exterior, la aer proaspăt, ajută la îmbunătățirea capacității și funcției pulmonare. Expertul în fitness a precizat că mersul pe jos în aer liber poate promova o respirație mai profundă și un aport sporit de oxigen. Evident, că acest lucru nu e valabil dacă ieșirile din casă înseamnă expunerea la noxele și poluanții din orașele aglomerate. În această situație, mersul pe banda de alergare e de preferat și poate oferi, de asemenea, beneficii respiratorii, dacă mediile interioare unde îți faci antrenamentul sunt bine ventilate și echipate cu sisteme de filtrare a aerului.
Echilibrul hormonal și starea generală de bine
Mersul pe jos, indiferent de cadru, ajută la restabilirea echilibrului hormonal. „Stimulează eliberarea de endorfine, cunoscute sub denumirea de hormoni ai fericirii care îți pot îmbunătăți starea de spirit, pot reduce anxietatea și pot atenua simptomele depresiei”, menționează expertul în fitness. Indiferent dacă alegi să te plimbi în aer liber sau să mergi pe banda de alergat, această activitate fizică poate contribui la un stil de viață mai sănătos și mai echilibrat.
Număr de calorii arse
Diferența principală dintre mersul în parc și mersul pe bandă îl reprezintă condițiile de mediu. Când mergi pe afară, factori precum terenul neuniform și rezistența la vânt, pot crește intensitatea activității și, prin urmare, ar putea ajuta la arderea mai multor calorii în comparație cu mersul pe suprafața plană a benzii de alergat. Pe de altă parte, benzile de alergat moderne îți permit să setezi înclinația și viteza și să-ți monitorizezi ritmul cardiac, facilitând menținerea unui anumit nivel de intensitate pentru o perioadă lungă de timp.
Cercetările au demonstrat însă că vei consuma la fel de multă energie dacă setezi banda de alergat la o înclinație de 1%. Așa că mersul pe bandă e la fel de eficient ca cel în aer liber dacă vei adapta setările de înclinație ale aparatului de fitness.
Unele benzi de alergare oferă și programe de antrenament prestabilite care te pot ajuta să arzi și mai multe calorii. Așadar, dacă mergi cu aceeași viteză și intensitate atât pe banda de alergat, cât și afară, diferența, când vine vorba de numărul de calorii arse poate să nu fie semnificativă.
Grupele de mușchi lucrate
Un alt aspect de luat în considerare este faptul că, pe banda de alergat, nu este necesar să-ți folosești toți mușchii picioarelor la capacitate maximă. Atunci când mergi în aer liber, te bazezi pe bicepșii femurali și pe fesieri, deoarece trebuie să ridici picioarele mai mult. În schimb, pe banda de alergat, propulsia curelei te ajută, din acest punct de vedere, așa că nu mai e nevoie să depui la fel de mult efort. Astfel, anumite grupuri musculare pot fi subutilizate în timpul mersului pe bandă.
În plus, mușchii tăi se vor dezobișnui să se adapteze la suprafața pe care pășești, așa cum se întâmplă când mergi în aer liber, iar terenul poate avea denivelări, gropi. Aceste mici ajustări ale mușchilor sunt benefice pentru coordonare și echilibru și te ajută să-ți desfășori activitățile de zi cu zi. Chiar dacă banda de alergat te ajută să te menții în formă, nu va putea mima 100% condițiile reale ale mersului în aer liber.
Bunăstarea articulațiilor
Benzile de alergat sunt mai moi, în plus au și sisteme de atenuare a șocurilor, așa că sunt mai prietenoase cu articulațiile decât asfaltul sau cimentul. Mersul pe bandă va reduce impactul greutății corporale asupra articulațiilor.
După cum bine observi, și mersul prin parc, și mersul pe bandă au avantaje și dezavantaje, așadar nu există cea mai sănătoasă variantă care să se potrivească oricui. Răspunsul depinde în mare măsură de preferințe, circumstanțe și obiectivele personale.
„Mersul pe jos în aer liber oferă avantajele aerului curat, un sentiment de libertate, în timp ce mersul pe banda de alergare oferă confort, medii controlate și accesibilitate pe tot parcursul anului”, spune expertul în fitness Vikas Sharma.
Plimbarea în aer liber oferă o schimbare de peisaj și permite conectarea cu natura atât de benefică pentru minte și corp. Benzile de alergat oferă confort și flexibilitate. Dacă ai o bandă acasă, te poți antrena oricând, indiferent de ora din zi sau de anotimp. Oferă un mediu controlat în care îți poți monitoriza cu ușurință viteza, distanța și numărul de calorii arse. Benzile de alergat îți permit, de asemenea, să reglezi înclinația și intensitatea, oferind opțiuni pentru antrenamente pe intervale și antrenamente mai dificile. În cazul în care ai probleme articulare, optează pentru o bandă de alergat echipată cu un sistem de atenuare a șocurilor.
Sursa foto: Dreamstime.com