Sari direct la conținut

Mesajul lui Ion Iliescu pe 22 decembrie: Cei treizeci și doi de ani scurși de la momentul începerii Revoluției nu înseamnă că i-am epuizat agenda

HotNews.ro
Ion Iliescu, ales presedinte in 1990 , Foto: Domeniu public
Ion Iliescu, ales presedinte in 1990 , Foto: Domeniu public

Fostul președinte Ion Iliescu a transmis miercuri, cu ocazia aniversării evenimentelor din 22 decembrie 1989, un mesaj în care spune că agenda Revoluției de acum 32 de ani nu a fost epuizată și că o revoluție este ”un act din perspectiva timpului lung”.

Ion Iliescu este acuzat de infracțiuni contra umanității în Dosarul Revoluţiei– care a fost retrimis în noiembrie la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei.

Mesajul postat de Iliescu pe blogul personal:

”Dragi compatrioți, Cei treizeci și doi de ani scurși de la momentul începerii Revoluției Române, act de curaj și de demnitate al națiunii române, au cunoscut schimbări radicale în sistemul politic, în societate, în statutul României în Europa și în lume.

Asta nu înseamnă că am epuizat agenda Revoluției, agendă schițată de revoluționarii din Timișoara, după 15 decembrie 1989, și definitivată de Consiliul Frontului Salvării Naționale, în Comunicatul său pentru țară, din seara zilei de 22 decembrie 1989.

O revoluție este, poate părea paradoxal unora, un act din perspectiva timpului lung. Nu am avut o baghetă magică, care să ne permită schimbarea lucrurilor peste noapte. Anii care au urmat despărțirii de ceaușism au fost ani de sacrificii, lipsuri, de schimbări economice dureroase, chiar de eșecuri.

Mergeam pe un drum pe care nimeni nu mai mersese până atunci. Am reușit ceea ce ne-am propus ca obiectiv strategic, integrarea în UE și în NATO, pentru că am reușit să fim solidari în promovarea intereselor noastre, și am păstrat dialogul politic și social. Am ales ca metodă de guvernare consensul, deși nu au lipsit momentele de confruntare, în stradă, dar și pe scena politică.

Au învins rațiunea și responsabilitatea față de viitorul României.

Regret să constat că, de la o vreme, confruntarea a devenit instrumentul rezolvării tuturor crizelor, inevitabile, cele mai multe, pentru că nu suntem izolați de ceea ce se petrece în lume. Nu, adversarii politici nu sunt dușmani, care trebuie distruși.

Dialogul și negocierea nu sunt semne de slăbiciune. Ar fi fost bine să fi depășit criza politică și socială din decembrie 1989, care a dus la schimbarea de regim politic, prin dialog și negociere. Dar regimul ceaușist a ales confruntarea cu societatea, și din această cauză am avut atâtea victime nevinovate în acele zile. Dar am învățat, atunci, o lecție: libertatea, demnitatea, democrația, sunt lucruri pentru care merită să lupți, indiferent de circumstanțe.

Aduc omagiul meu tuturor celor care s-au jertfit, civili și militari, pentru a fi liberi. Regret dispariția dintre noi a doi oameni care au reprezentat, etic și moral, un exemplu pentru ceea ce a însemnat Revoluția Română: Claudiu Iordache și Vasile Marcu.

România va reuși să-și depășească problemele dacă societatea va rămâne solidară, iar democrația nu va fi golită de conținut. România este un proiect al tuturor, pentru toți. Numai așa Revoluția Română are un sens și o finalitate. Merită să ne gândim la asta, și să acționăm în consecință.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro