Sari direct la conținut

Metoda aleasă de UE pentru a spori investițiile în apărare. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Munchen / Compară actuala „perioadă de criză” cu pandemia

HotNews.ro
Metoda aleasă de UE pentru a spori investițiile în apărare. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Munchen / Compară actuala „perioadă de criză” cu pandemia
Ursula von der Leyen. FOTO: Jean-Francois Badias / AP / Profimedia

UE va suspenda regulile stricte privind cheltuielile publice pentru a permite guvernelor să intensifice investițiile în apărare, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit AFP.

„Voi propune activarea clauzei de salvare pentru investițiile în apărare. Asta le va permite statelor membre să-și crească substanțial cheltuielile pentru apărare”, a declarat șefa Executivului comunitar, vineri, în discursul susținut la Conferința de Securitate de la Munchen.

Discuțiile despre cheltuielile statelor europene din sectorul apărării au căpătat un nou elan după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Membrii UE sunt obligați să respecte reguli de cheltuieli care prevăd menținerea deficitului public sub 3% din Produsul Intern Brut, iar datoria la sub 60% din PIB. Aflată în procedura de deficit excesiv, României i-a fost aprobat recent un plan de ajustare fiscală pe șapte ani, după cum anunța ministrul Tanczos Barna al Finanțelor în luna ianuarie.

Totuși, în crize și circumstanțe excepționale, UE poate suspenda regulile, așa cum s-a întâmplat în perioada pandemiei de coronavirus, când statele făceau eforturi pentru susținerea economiei.

„Cred că ne aflăm acum într-o altă perioadă de criză care justifică o abordare similară”, a declarat președinta Comisiei Europene.

„Desigur, vom face acest lucru într-un mod controlat și condiționat”, a continuat Ursula von der Leyen.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, se arătase de părere că regulile sunt oricum „învechite”.

„Cadrul financiar și monetar în care trăim este depășit”, a declarat Macron, într-un interviu publicat vineri de Financial Times. Franța se află la rândul său în procedura de deficit excesiv.

Italia a pus și ea presiune pe Bruxelles pentru a relaxa regulile și a salutat anunțul făcut vineri de Ursula von der Leyen.

„Acesta este un pas fundamental în direcția corectă, care trebuie urmat și de stabilirea unor instrumente financiare comune”, a fost reacția guvernului de la Roma.

În martie, Comisia Europeană va lansa propuneri pentru viitorul apărării europene, inclusiv în ceea ce privește finanțarea investițiilor de acest gen.

Polonia susține crearea unei bănci de „reînarmare”

În această lună, Polonia, țara care deține președinția Consiliului UE până la sfârșitul lunii iunie, a anunțat că susține ideea creării unei bănci de „reînarmare”. Reuters menționa în materialul din 6 februarie că alte opțiuni aflate în discuție sunt majorarea contribuțiilor naționale la bugetul UE, realocarea contribuțiilor existente, utilizarea fondurilor europene necheltuite sau emiterea de datorie comună.

Administrația Trump consideră că aliații din NATO ar trebui să își majoreze cheltuielile cu apărarea la 5% din PIB și că actuala țintă, de 2%, „nu este suficientă”, după cum a declarat șeful Pentagonului, Pete Hegseth, în contextul recentului summit de la Bruxelles, potrivit BBC. Aflat într-o vizită la Varșovia, secretarul apărării SUA le-a transmis europenilor că nu ar trebui să plece de la premisa că prezența americană pe continent „va dura pentru totdeauna”.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro