Polonia susține crearea unei „bănci de reînarmare” pentru finanțarea cheltuielilor UE din sectorul apărării

Polonia susține ideea creării unei bănci de „reînarmare” care să ajute Europa să plătească pentru investiția uriașă de care are nevoie în sectorul apărării ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, a declarat ministrul polonez al afacerilor externe, Radoslaw Sikorski, joi, potrivit Reuters.
Oficialul polonez a spus că preferă acest scenariu în detrimentul altor opțiuni aflate în discuție, printre care se numără majorarea contribuțiilor naționale la bugetul UE, realocarea contribuțiilor existente, utilizarea fondurilor europene necheltuite sau emiterea de datorie comună.
Comisia Europeană a estimat nevoile de finanțare a apărării UE la 500 de miliarde de euro pe o perioadă de 10 ani. Guvernele europene care au frontieră comună cu Rusia spun că blocul comunitar trebuie să acționeze acum pentru a-și consolida apărarea.
Polonia, care a fost forța motrică a discuțiilor UE despre finanțarea comună a apărării, deține președinția rotativă a Consiliului UE până la sfârșitul lunii iunie și stabilește agenda reuniunilor, ceea ce îi oferă mai multă influența în promovarea anumitor idei.
„Există o idee nouă, care îmi place, o bancă de reînarmare”, a declarat Sikorski, referindu-se la o propunere formulată în ianuarie de Nick Carter, fost șef al apărării britanice, Guy de Selliers, fost membru în Comitetul Executiv al BERD, și Edwards Lucas, consilier senior la Centrul pentru analiza politicii europene din Washington.
Participarea ar urma să fie voluntară, iar ușa e deschisă și pentru țări din afara UE
Conform propunerii, banca ar permite participarea unor țări din afara UE, cum ar fi Marea Britanie, Norvegia, Japonia și SUA.
Sistemul de participare voluntară la o astfel de bancă le-ar permite statelor UE care sunt neutre, precum Austria, Irlanda, Malta sau Cipru, să evite implicarea. În plus, astfel ar putea fi evitată și o eventuală opoziție din partea Ungariei, care are o atitudine prietenoasă în privința Rusiei, au explicat diplomații UE.
„Avantajul suplimentar ar fi că ar putea fi deschisă nu numai statelor membre ale UE, ci și altor țări cu gândire similară”, a continuat ministrul polonez al afacerilor externe.
Banca ar fi finanțată din capitalul subscris de statele membre, de exemplu 100 de miliarde de euro, dintre care doar 10% vor fi plătiți ca avans. Diferența va fi atrasă din împrumuturi de pe piețele de capital, care ulterior vor fi rambursate de către țările participante.
Conform oficialilor, liderii UE care au participat la discuțiile informale de luni de la Bruxelles, în care a fost abordată modalitatea de finanțare a pregătirilor pentru apărare, au convenit că blocul de 27 de națiuni trebuie să cheltuie mai mult pentru armată.