Metroul catre Otopeni, noi masuri la fondurile europene, absorbtia curenta si obiectivul noului ministru
Beneficiarii care deruleaza proiecte cu fonduri europene ar putea beneficia de o prelungire a termenelor pana la care trebuie sa depuna documentele pentru finalizarea cadrului financiar 2007-2013, a declarat, joi, noul ministru al Fondurilor Europene. Aura Raducu a mentionat ca isi propune un grad de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de peste 70% la finalul anului 2015, cand se finalizeaza perioada de programare 2007-2013. In cadrul financiar 2014-2020, din anul 2016 ar putea sa inceapa proiectul liniei de metrou Gara de Nord – Otopeni, potrivit ministrului.
Ce masuri a anuntat ministrul Raducu:
– Posibila prelungure a unor termene pentru 2007-2013. „Saptamana viitoare o sa fac o nota in Guvern. Sunt anumite modificari de ordonanta de urgenta restrictive pentru beneficiari, de exemplu sa depuna cereri de finantare pana la o anumita data. Incercam sa flexibilizam putin acest lucru astfel incat cat mai multi beneficiari sa aiba posibilitatea sa-si finalizeze proiectele. Si discutam aceasta nota, saptamana viitoare, in sedinta de Guvern”.
– Trezoreria va lucra pana de Anul Nou. „S-au luat anumite masuri organizatorice in ceea ce priveste fluxul financiar pentru a putea executa platile catre beneficiari. Am solicitat ca Trezoreria sa poata functiona pana pe 31 decembrie 2015, sa putem asigura platile catre beneficiari sau alte probleme organizatorice”.
– Simplificarea procedurilor pentru perioada de prohramare 2014-2020. „Un alt obiectiv pe care il avem este simplificarea. Am vazut in perioada anterioara destul de multe blocaje si dificultati in implementarea documentatiei, in faptul ca beneficiarii s-au confruntat cu o documentatie extrem de stufoasa si dificila. Incercam sa reducem acesta birocratie, aceste formulare, pentru a fi mult mai simplu pentru beneficiari si, totodata, pentru a demara proiectele de investitii”.
– Asistenta. „Un alt obiectiv este sa caordam asistenta beneficiarilor”.
– Linia de metrou Gara de Nord – Aeroportul Otopeni. „Din pacate sunt cam putine proiecte mari pregatite deja la nivel tehnic care pot fi lansate anul viitor. In primul rand metroul Gara de Nord – Otopeni, este un proiect aproe finalizat in ceea ce priveste stadiul tehnic si poate sa inceapa anul viitor (in Programul Infrastructura Mare 2014-2020)”. Un alt proiect care ar putea incepe in 2016 este reabilitarea caii ferate Brasov-Simeria, a mai spus Raducu.
- Refazarea proiectelor intarziate: Nu stim situatia celor care nu vor putea fi finalizate
Circa o treime dintre proiectele pe care Romania le-a contractat, cu fonduri europene din perioada de programare 2007-2013, trebuie finalizate pana la sfarsitul anului 2015, adica in mai putin de o luna si jumatate.
Ministrul Aura Raducu a recunoscut, insa ca Guvernul nu cunoaste situatia acestor proiecte in acest moment.
„Perioada de programare 2007-2013, care are o alocare bugetara de 28 de miliarde de euro in total (fonduri structurale si de coeziune plus Programul Nationa de Dezvoltare Rurala de la Ministerul Agriculturii – n.r.) , are in implementare peste 15.000 de proiecte contractate, din care in faza de implementare aproximativ 5.500 de proiecte trebuie finalizate pana la sfarsitul anului 2015.
Din pacate inca nu stim care este situatia, probabil ca unele nu vor fi finalizate, dar incercam sa facem eforturi cu echipele pe care le avem la nivelul tuturor ministerelor sa putem sa acceleram aceasta implementare”, a spus ministrul Raducu.
Pentru a evita situatia in care Comisia Europeana sa retraga si banii deja absorbiti de Romania in proiectele incepute si ramase nefinalizate pana in anul 2016, fostul Guvern Ponta a decis sa imparta in mai multe faze proiectele in pericol.
„Pentru a salva anumite proiecte avem asa-numitele proiecte fazate , 77 de proiecte care nu se pot finaliza si mai ales cele referitoare la infrastructura mare de apa, de transport, proiecte pentru care sa se incerce fazarea, finantarea pe programul existent a unei parti din aceste proiecte, urmand ca faza a doua sa se finanteze in programul urmator 2014-2020”, a spus ministrul Raducu.
Potrivit acesteia, fazele ramase neincheiate din aceste proiecte in perioada de programare 2007-2013 vor fi finalizate din fondurile europene 2014-2020, cu aceiasi constructori, fara alte licitatii.
- Romania vrea sa mai scoata 500 de milioane de euro de la CE pentru proiectele facute din alte surse
O alta metoda prin care Guvernul vrea sa mai mareasca gradul de absorbtie a fondurilor europene este decontarea de la Comisia Europeana a asa-numitellor proiecte retrospective – lucrari efectuate din bani de la bugetul de stat sau din credite externe rambursabile.
500 de milioane de euro, in 10 proiecte, vrea Romania sa mai obtina astfel, a declarat Aura Raducu.
„O doua categoie de proiecte pe care am dori sa le includem on aceasta perioada de programare sunt proiectele retrospective. Dorim sa facem o analiza a proiectelor finantate de la bugetul de stat sau cu ajutrul finantarii de catre institutiile financiare internationale de catre BEI, BERD si incercam sa le includem in finantarea europeana sau parte din aceste proiecte. Deocamdata avem 10 proiecte retrospective in valoare de 500 de milioane de euro”, a spus ministrul.
- Ce se intampla cu autostrada surpata? Raducu: Plateste constructorul
Referitor la autostrada Sibiu-Orastie, afectata de o surpare pe sectorul Saliste-Cunta, Aura Raducu a mentinut ceea ce guvernarea Ponta afrimase anterior, si anume ca reparatiile vor fi suportate de constructorul italian Salini Impregilo.
„Constructorul are obligatia de a remedia aceasta situatie, iar domnul prim-ministru a cerut un detaliu, o analiza detaliata ministrului Transporturilor pentru aceasta situatie si va fi analizata probabil in sedinta de guvern de data viitoare. Este in analiza aceasta situatie si se incearca remedierea ei”, a spus ministrul Fondurilor Europene.
Ea are in subordine Autoritatea de Management pentru Programul de Transport, din care este finantata constructia autostrazii.
- Obictivul de absorbtie – peste 70%
Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, si-a exprimat speranta ca gradul de absorbtie a fondrilor structurale si de coeziune va fi de peste 70% pentru perioada de programare 2007-2013, incadrandu-se in obiectivele exprimate de fosta guvernare Ponta.
„Pe perioada 2007-2013, este un procent aproximativ de 60%, grad de absorbtie, plati certificate de catre Comisia Europeana. Normal, mai avem foarte multe plati in casa, sunt proiectele in evaluare, plati care trebuie sa vina si speram ca acest procent sa creasca. Imi doresc foate mult sa depasim 70%” – a spus ea.
Reamintim ca predecesorul ei, Marius Nica, a avansat un obiectiv intre 60% si 80%, iar ministrul de dinaintea acestuia, Eugen Teodorovici, avansase o estimare de 80%.
- Cine plateste corectiile financiare
Din cauza unor nereguli in abzorbtia fondurilor europene, in special in ceea ce priveste achizitiile publice, Comisia Europeana retrage Romaniei procente de pana la 25% din anumite programe operationale 2007-2013, sub forma unor corectii financiare acceptate de tara.
Potrivit Aurei Raducu, aceste corectii financiare vor putea fi imputate si beneficiarilor sau constructorilor, in functie de responsabilitatile care se vor stabili in anul 2016.
„Dupa aceasta perioada, urmeaza o analiza a tuturor cererilor de plata. La inceputul anului 2016, pana in luna mai, urmeaza sa primim de la beneficiari cererile de plata. Le analizam. Ele pot sa creasca acest 70% (abrobtia totala estimata pentru Romania – n.r.) sau pot sa scada, in functie de corectiile financiare. Poate fi un balans destul de mare, pentru ca sunt anumite cheltuieli care se adauga si anumite cheltuieli care se scad”, a spus Aura Raducu.
„In functie de proiect, poate fi beneficiarul care acopera aceste costuri. Poate constructorul acopera aceste costuri. Deci difera mult de la un proiect la altul, se stabilesc responsabilitatile in functie de situatia iregularitatii, cine a provocat-o, care este forma si cine raspunde de ea”, a adaugat ministrul.
- Comisia a platit avansuri de peste 700 de milioane de euro in noul cadru financiar
Comisia Europeana a achitat deja 715 milioane de euro ca avansuri pentru Cadrul Financiar Multianul 2014-2020. „S-a primit avansul de la CE, 715 milioane de euro, care pot fi folosite pentru programe in orice clipa„, a spus ministrul Rauducu.
Referitor la noua perioada de programare, premierul Dacian Ciolos a cerut ca directorii autoritatilor de management pentru fonduri europene din subordinea Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Ministerului Agriculturii sa-si defineasca obiectivele.
„Premierul a solicitat autoritatilor de management, fiecarui director si fiecarui operator in parte sa-si defineasca obiectivele prioritare pentru urmatorul ciclu, asa incat sa putem avea o structurare de management pentru urmatorul ciclu financiar si pentru anul urmator, mai ales ca pentru urmatoarele 3 luni va fi un ciclu foarte clar definit in obiective de management, asumate impreuna cu ministerele de linie, iar aceasta discutie pentru alocarea financiara 2014-2020 va avea loc undeva la mijlocul lunii decembrie, tot in sedinta cu obiective tehnice bine definite”, a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului.