Sari direct la conținut

​Mexic: Eliberarea a 13 poliţişti reţinuţi de manifestanţi porniţi la asaltul unui oraş

HotNews.ro
Poliția din Mexic la scena unei crime, Foto: Ulises Ruiz / AFP / Profimedia
Poliția din Mexic la scena unei crime, Foto: Ulises Ruiz / AFP / Profimedia

13 agenţi ai forţelor de securitate mexicane, reţinuţi de manifestanţi infiltraţi de crima organizată potrivit autorităţilor, au fost eliberaţi marţi după negocieri cu guvernul federal, a indicat guvernatorul statului Guerrero (sud), notează AFP.

Cinci poliţişti, cinci agenţi ai Gărzii Naţionale şi trei funcţionari publici au fost reţinuţi când aproximativ 2.000 de manifestanţi au sfidat luni forţele statului la Chilpancingo (3,5 milioane de locuitori), capitala Guerrero, un punct strategic pentru traficul de droguri de-a lungul coastei Pacificului.

Manifestanţii au ridicat şi blocada de pe autostrada care duce la celebra staţiune de pe litoral Acapulco, a precizat pe Twitter guvernatorul Evelyn Salgado.

De asemenea, au returnat un vehicul blindat al poliţiei cu care au spart poarta palatului guvernatorului cu o zi înainte.

„Fără represiune sau confruntare, am obţinut eliberarea a 13 funcţionari publici, care primesc asistenţă medicală”, şi-a exprimat mulţumirea guvernatorul Evelyn Salgado pe Twitter.

„Am construit acorduri (…) în cadrul legii”, a adăugat ea, fără alte precizări.

Manifestanţii au cerut eliberarea a două persoane care aparţin cartelului local al traficanţilor de droguri Ardillos, potrivit preşedintelui Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador.

„Nu vom fi ostaticii nimănui. Să nu creadă că suntem agenţi ai represiunii, aşa cum au fost guvernele din trecut”, a declarat el.

Guvernul federal a ales în cele din urmă calea „dialogului”, a adăugat marţi dimineaţă secretarul pentru securitate (ministrul) Rosa Icela Rodriguez.

Unul dintre cele mai violente oraşe din Mexic, Chilpancingo a fost zguduit weekendul trecut de asasinarea a cinci şoferi de taxi.

Violenţa a escaladat odată cu apariţia pe reţele sociale, pe 5 iulie, a unei înregistrări video în care primarul Norma Otilia vorbeşte cu un lider al familiei Ardillos, Celso Ortega Jiménez.

Edilul s-a referit la „un dialog fortuit”, şi nu la un „pact”. Preşedintele mexican a cerut deschiderea unei anchete, mai scrie AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro