MFP: Uniunea bancara poate duce la fragmentarea sistemului financiar din Romania
Secretarul de Stat in Ministerul Finantelor Publice, Claudiu Doltu, a participat, in data de 13 noiembrie a.c., la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfasurata la Bruxelles. Unul dintre subiectele cele mai importante abordate de membrii Consiliului l-a constituit noua constructie europeana privind mecanismul unic de supraveghere bancara. Romania a incurajat Comisia Europeana sa se concentreze pe integritatea pietei unice, evitarea sau prevenirea ¬dezintermedierii¬ care ar putea aparea pe fondul transformarii competentelor autoritatilor nationale de supraveghere si posibilul impact asupra bugetelor statelor membre UE.
In cadrul reuniunii, reprezentantul Romaniei a subliniat importanta asigurarii unui tratament egal si nediscriminatoriu pentru tarile care inca nu fac parte din zona euro, dar care ar dori sa participe la mecanismul unic de supraveghere.
De asemenea, pe langa mecanismul unic de supraveghere, o atentie speciala trebuie acordata implementarii, cat mai curand, a celorlalti piloni ai uniunii bancare – schema centralizata de garantare a depozitelor bancare si asigurarea unui cadru unic pentru tratarea “bancilor problema”. In acest sens, Romania a propus Comisiei Europene sa analizeze si sa rafineze aceste aspecte, pentru a preveni posibile consecinte asupra finantelor publice.
Secretarul de Stat Claudiu Doltu a incurajat Comisia sa ia in considerare toate aspectele astfel incat sa se evite o posibila fragmentare in sistemul financiar al tarilor “gazda”care nu fac parte din zona euro. Potrivit reprezentantului Romaniei la Consiliul Ecofin, o asemenea evolutie nedorita ar putea rezulta din schimbari in structura sistemului bancar, care ar fi generate de decizii ale bancilor mama, in sensul transformarii filialelelor in sucursale.