Sari direct la conținut

VIDEO Michelle Obama, atac fără precedent la Donald Trump: „Cine vrea să-i spună că președinția este una dintre acele slujbe pentru negri?”

HotNews.ro
Fosta primă doamnă Michelle Obama salută susținătorii înainte de a lua cuvântul la Convenția Națională Democrată marți, 20 august 2024, la Chicago. Foto: Scott Applewhite / AP / Profimedia
Fosta primă doamnă Michelle Obama salută susținătorii înainte de a lua cuvântul la Convenția Națională Democrată marți, 20 august 2024, la Chicago. Foto: Scott Applewhite / AP / Profimedia

Prezentă la Convenția Democrată la Chicago, Michelle Obama a avut cel mai aplaudat discurs al serii, determinându-l pe Barack Obama, fostul președinte al Statelor Unite, să spună, la câteva minute: „Sunt singurul om atât de fraier încât să vorbesc după Michelle Obama”. 

Marți seară, în SUA, miercuri dimineață, în România, a continuat, la Chicago, Convenția Democrată, cea care o va alege pe Kamala Harris în postura de candidat al democraților la alegerile din noiembrie.  

Cei doi vorbitori care au încheiat seara au fost, succesiv, Michelle Obama și Barack Obama. Au avut și puncte comune, cel legat de faptul că „e timpul să faci ceva”, dar s-au exprimat predominant în retorici diferite. 

În timp ce fostul președinte, care a vorbit ultimul, a avut un discurs dorit unificator, în ton și mesaj, Michelle Obama a ales un narativ energic, pe alocuri foarte dur. Sala plină de democrați a fost captivată de fosta primă doamnă a Statelor Unite.

„A fost imposibil să auzim altceva decât mulțimea. A fost o nebunie”, au exclamat comentatorii CNN, despre ce s-a întâmplat în timpul discursului lui Michelle Obama. 

Nu te mai tot plânge, fă ceva!”

Michelle Obama a stat în fața unei mulțimi care evident o adora și a folosit exemple de femei care au fost modele pentru cei din jur. A pornit de la exemplul propriei mame, care a murit, și exemplul mamei Kamalei Harris. A povestit cum mama Kamalei Harris avea o vorbă preferată: „Nu te mai tot plânge, fă ceva!”.

A pornit de aici și a făcut analogii legate de femeile care, ca mame, bunici, vecine, prietene, au influențat în bine viața atâtor oameni. 

Ea a pus în contrapondere atitudinea, pe care a descris-o drept egoistă, a lui Donald Trump, ca un exemplu de „acțiune afirmativă a bogăției generaționale”, trimitere la bogăția moștenită a candidatului republican. Ea a încercat să-l portretizeze pe Donald Trump drept un om obișnuit cu privilegiile și, spre deosebire de fosta procuroare Kamala Harris, neobișnuit cu serviciul public și cu greul. „Dacă vedem un munte în fața noastră, noi nu ne așteptăm să existe o scară rulantă care să ne ducă în vârf”, a spus Michelle Obama, despre tipul de femei reprezentat de Kamala Harris.

În acel moment a început o parte a discursului care a șocat sala și a ridicat-o în picioare.

„Micimea este meschină, nesănătoasă și, sincer, neprezidențială”

„Nimeni nu deține monopolul asupra a ceea ce înseamnă să fii american – nimeni”, a spus Michelle Obama și a rememorat atacurile rasiste ale lui Donald Trump împotriva sa și a soțului său.

„De ce se teme de doi oameni muncitori și educați, de succes, care se întâmplă să fie negri?”, a spus ea. „Cine vrea să-i spună că președinția este una dintre acele slujbe pentru negri?”, a continuat ea, în aplauzele sălii. Trimiterea sa a fost la faptul că, multă vreme, muncile ingrate au fost tratate drept „munci pentru negri”. Însuși Donald Trump a spus că migranții iau „locurile de muncă ale negrilor” și „locurile de muncă ale hispanicilor” de la americani, declarație repetată care a stârnit reacția liderilor de culoare și hispanici și pe care acum Michelle Obama a întors-o împotriva candidatului republican.

Apoi, Michelle Obama a atacat ceea ce a numit „micimea” lui Donald Trump, referindu-se la rasism și la specularea fricii. „Să te cobori nu este niciodată răspunsul. A te coborî este opusul a ceea ce îi învățăm pe copiii noștri. Micimea este meschină, nesănătoasă și, sincer, neprezidențială”, a spus Michelle Obama.

INTERVIURILE HotNews.ro