Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior: Inteleg revendicarile studentilor si doresc sa ii asigur ca Ministerul Educatiei depune toate eforturile pentru imbunatatirea situatiei lor
Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, anunta intr-o declaratie publicata pe site-ul Ministerului Educatiei ca intelege revendicarile studentilor care protesteaza miercuri dupa-amiaza in centrul Capitalei. „Guvernul din care fac parte stie ca educatia este prioritara pentru dezvoltarea Romaniei”, precizeaza ministrul delegat pentru Invatamant Superior.
Declaratia ministrului vine la cateva ore dupa ce Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania a inceput protestele in Capitala pentru cresterea finantarii educatiei. Miercuri, 13 noiembrie, in jur de 500 de studenti au protestat la Universitate si au plecat in mars spre Ministerul Educatiei. Urmareste aici evolutia protestului studentilor
Declaratia integrala a ministrului Mihnea Costoiu:
„Guvernul din care fac parte stie ca educatia este prioritara pentru dezvoltarea Romaniei. Anul acesta am reusit sa cream conditiile pentru cresteri salariale importante pentru cadrele didactice debutante si pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene. Anul viitor, in conditiile unor rezultate economice pozitive, vom incerca sa continuam acest drum si vom tine cont de opinia sindicatelor si a studentilor.
In calitate de fost student si rector al unei importante universitati din Romania, inteleg revendicarile studentilor si doresc sa ii asigur pe toti studentii ca Ministerul Educatiei Nationale depune toate eforturile pentru imbunatatirea situatiei lor, precum si pentru asigurarea accesului la un proces educational de cat mai buna calitate, in limitele constrangerilor bugetare cu care Romania se confrunta in prezent.
Dupa ani de zile in care atat sindicatele, cat si organizatiile studentesti au fost marginalizate si ignorate de guvernanti, am demarat un program de consultare, negociere si comunicare transparenta, tocmai pentru ca stim ca nicio politica publica nu poate fi realizata fara consultarea beneficiarilor ei sau a personalului care o va aplica.
Ma bucura, de asemenea, faptul ca tanara generatie de studenti da dovada de implicare si actioneaza pentru rezolvarea unor probleme cu care sistemul educational se confrunta. De alfel, multe dintre observatiie facute in cadrul discutiilor dintre minister si reprezentantii profesorilor sau ai elevilor/studentilor au fost si sunt avute in vedere de catre minister.
Prin atragerea intr-o proportie din ce in ce mai ridicata a fondurilor europene, prin aceasta imbunatatire a salarizarii, prin cresterea fondurilor alocate de autoritatile locale pentru reabilitarea unitatilor de invatamant, am reusit sa realizam o crestere a finantarii reale a sistemului educational in scurtul timp de cand am inceput sa aplicam aceasta politica de respect si responsabilitate in educatie si cercetare. Am crescut finantarea bugetara pentru cercetarea aplicata si am reusit sa crestem in termeni reali, alaturi de partenerii din mediul privat, alocarile destinate cercetarii si inovarii in Romania. Nu este inca suficient, dar este un drum corect, si vom continua in aceasta directie”.