Sari direct la conținut

Mii de israelieni au demonstrat împotriva guvernului Netanyahu

HotNews.ro
Protest la Tel Aviv, 25 mai 2024. Oamenii cer demisia guvernului premierului Benjamin Netanyahu și recuperarea ostaticilor din Fâșia Gaza., Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Protest la Tel Aviv. Oamenii cer demisia guvernului premierului Benjamin Netanyahu și recuperarea ostaticilor din Fâșia Gaza., Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mii de israelieni au manifestat luni împotriva guvernului premierului Benjamin Netanyahu pentru modul în care acesta a condus războiul din Gaza și pentru că nu a negociat eliberarea zecilor de ostatici care sunt încă reținuți în teritoriul palestinian, potrivit AFP.

Demonstrații similare au reunit zeci de mii de persoane la Tel Aviv, cel mai mare oraș din Israel, în ultimele săptămâni. Luni, manifestanții s-au deplasat la Ierusalim în fața parlamentului și a reședinței lui Netanyahu, cerând în special alegeri anticipate.

„Fiecare dintre acțiunile lui (n.r. Netanyahu) vizează distrugerea Israelului. El este responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie”, a acuzat Moshe Sandarovici, 73 de ani, un inginer pensionar.

Războiul a izbucnit la 7 octombrie, când comandouri Hamas infiltrate în sudul Israelului din Gaza au comis un atac fără precedent care s-a soldat cu moartea a 1.194 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Dintre cele 251 de persoane răpite, 116 sunt încă ținute ostatice în Gaza, dintre care 41 au murit, potrivit armatei.

Ca represalii, armata israeliană a lansat o ofensivă asupra Fâșiei Gaza care a făcut până acum 37.347 de victime, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății din cadrul guvernului din Gaza, condus de mișcarea islamistă.
Cu tobe și pancarte care cereau noi alegeri, unii dintre manifestanți au cerut încetarea focului pentru ca ostaticii rămași să se poată întoarce acasă.

„Toată lumea! Acum!”, au scandat ei, înainte de a respecta un minut de tăcere pentru cei care sunt încă reținuți în teritoriu.

Unii manifestanți purtau tricouri cu sloganuri precum „Opriți războiul” și „Suntem cu toții egali”.

„După 75 de ani de existență a acestei țări și opt luni de război, decalajul nu este egal. Acest lucru trebuie să se schimbe”, a declarat Kfir Roffe, un demonstrant în vârstă de 50 de ani. „Trebuie să fim egali, musulmanii, creștinii, toți locuitorii Israelului trebuie să se unească”.

INTERVIURILE HotNews.ro