Mike Pompeo invocă o „doctrină a dreptului internațional” care nu există în încercarea de a explica de ce SUA au recunoscut anexarea Înălțimilor Golan
Decizia lui Trump de a recunoaște suveranitatea israeliană asupra Înălțimilor Golan, un teritoriu pe care Israelul l-a ocupat în anii ’60 în urma Războiului de Șase Zile de la Siria, ar putea crea un precedent îngrijorător și ar putea deschide chiar calea recunoașterii anexării Crimeii de către Rusia, se tem democrații americani, scrie The Guardian.
Senatorii americani l-au întrebat pe șeful diplomației de ce anexarea de către Israel a Înălțimilor Golan a fost o decizie bună, dar anexarea Crimeii dă către Rusia nu. Mike Pompeo le-a spus senatorilor că există o „doctrină a dreptului internațional” care le va fi explicată ulterior.
S-a dovedit că acesta era inexistentă. Clarificările oferite de Departamentul de Stat asupra remarcii lui Pompeo nu conțin nicio referință la vreuna, iar experții în dreptul internațional au declarat că nu există o astfel de doctrină.
Decizia luată luna trecută de Donald Trump de a recunoaște suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan a luat prin surprindere Departamentul de Stat, care încearcă să o justifice de atunci.
Marți, Pompeo a fost bombardat cu întrebările senatorilor americani, care se interesau de diferența între cazurile Golan și Crimeea.
Pompeo a oferit mai multe justificări pentru această decizie, de la vechile rădăcini ale evreilor pe platou până la justețea cauzei israeliene din „Războiul de Șase Zile“ și forța brută a „faptelor de pe teren“.
“Există o doctrină a dreptului internațional legată exact de acest punct. Nu avem timp să trecem prin asta acum. Dar bucuros o să formăm o echipă care să vă explice acest element al dreptului internațional”, le-a spus Pompeo senatorilor dintr-o subcomisie a senatului.
Solicitat pentru clarificări privind „doctrina”, Departamentul de Stat a emis o declarație care conținea mai multe argumente, dar niciunul din spectrul legal.
„Administrația Israelului asupra Înălțimilor Golanului și ocupația Rusiei și pretinsa anexare a Crimeei nu ar trebui comparate, deoarece împrejurările nu ar putea fi mai diferite”, se arată în declarație.
„Israelul a preluat controlul asupra Golanului datorită răspunsului său legitim la agresiunea siriană care viza distrugerea sa”, a spus Departamentul. „Rusia a ocupat Crimeea în ciuda faptului că a recunoscut Crimeea ca parte a Ucrainei în acordurile bilaterale și în ciuda obligațiilor și angajamentelor sale internaționale, inclusiv a principiilor fundamentale ale OSCE [Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa]. „
“Politica SUA continuă să fie aceea că nicio țară nu poate schimba cu forța granițele altei țări”, se arată în încheierea declarației.
Departamentul nu a explicat cum această afirmație este în concordanță cu recunoașterea anexării de către Israel a Înălțimilor Golan. S-a dovedit că declarația a fost publicată pentru prima oară pe 26 martie și că Departamentul de Stat a folosit-o ca răspuns la toate întrebările referitoare la temeiul juridic al recunoașterii de către Trump a anexării.
Experții în dreptul internațional au spus că declarația a subliniat ilegalitatea confiscării Crimeei de către Rusia, dar nu a oferit nicio justificare legală pentru a accepta anexarea Înălțimilor Golan.
Oona Hathaway, profesor de drept internațional la Universitatea Yale, explică: “Legea internațională este limpede: Nu există niciun drept de anexare a teritoriului unui alt stat prin forță, indiferent dacă este un război agresiv sau defensiv”.
În opinia sa, argumentele invocate de Departamentul de Stat sunt „absolut false” și în totală contradicție cu normele dreptului internațional și riscă să destabilizeze ordinea internațională de după al Doilea Război Mondial.
Principalele obstacole ale dreptului internațional privind anexarea sunt Carta ONU și rezoluția Consiliului de Securitate al ONU 242, adoptată în urma războiului arabo-israelian din 1967, care subliniază „inadmisibilitatea dobândirii teritoriului prin război”.
Departamentul de stat a postat marți pe Twitter o declarație a lui Pompeo: “Administrația Trump vede lumea așa cum este, nu așa cum și-ar dori să fie. Bazându-ne politica pe realitate, recunoaștem Ierusalimul drept capitala Israelului și suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan.”
Democrații susțin că acțiunea Trump riscă să dezintegreze standardele globale și să dea undă verde nu numai anexării Crimeei de către Rusia, ci și unor războaielor de cucerire in întreaga lume.