„Gunoiul cel mai de jos al jurnalismului”. Consilierul lui Trump spune că își asumă reponsabilitatea pentru incidentul de securitate, dar lansează atacuri dure la adresa jurnalistului care l-a dezvăluit: „Un ratat”

Consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și-a asumat responsabilitatea pentru crearea unui grup de chat pe aplicația Signal în care oficiali de rang înalt au planificat lovituri militare în Yemen în compania unui jurnalist care a fost adăugat din greșeală, relatează BBC. În același interviu în care și-a asumat responsabilitatea, Waltz a lansat atacuri dure la adresa jurnalistului The Atlantic care a dezvăluit breșa de securitate.
„Îmi asum întreaga responsabilitate. Eu am creat grupul”, a declarat Waltz marți pentru Fox News, adăugând că a fost „jenant”.
Președintele Donald Trump și șefii serviciilor de informații americane au minimalizat riscurile de securitate și au declarat că nu a fost distribuit pe grup niciun material clasificat. „Michael Waltz a învățat o lecție și este un om bun”, a spus președintele într-un interviu acordat NBC.
Însă democrații și unii republicani au solicitat o anchetă asupra a ceea ce mai mulți parlamentari au descris drept o încălcare majoră a normelor de securitate.
Redactorul-șef al revistei Atlantic, Jeffrey Goldberg, a declarat că a fost adăugat din greșeală la chat-ul Signal de către un utilizator pe nume Mike Waltz.
În articolul publicat pe The Atlantic în care dezvăluia ce s-a întâmplat, Goldberg spunea că a văzut planuri militare clasificate privind atacurile SUA în Yemen, inclusiv pachete de arme, ținte și calendarul, cu două ore înainte ca bombele să lovească. El nu a făcut publice aceste planuri din motive de securitate.
Atacuri la adresa jurnalistului
Waltz nu a putut explica în interviul său pentru Fox News cum a ajuns Goldberg în grupul de Signal.
„Avem cele mai bune minți tehnice care analizează modul în care s-a întâmplat acest lucru”, a precizat Waltz, adăugând că numărul lui Goldberg nu era salvat pe telefonul său.
Waltz a negat că l-ar cunoaște pe Goldberg, redactorul-șef al The Atlantic, spunând că „nu l-ar recunoaște nici dacă m-aș întâlni cu el sau dacă l-aș vedea într-o aliniere la poliție”. Apoi a petrecut o mare parte a interviului enumerând criticile sale la adresa reportajului The Atlantic.
„Pot să vă spun 100% că nu-l cunosc pe acest tip”, a spus Waltz. Apoi, folosind o tactică folosită de mult timp de Trump și de aliații săi de a ataca mass-media, l-a numit „gunoiul cel mai de jos al jurnalismului”, potrivit Politico.
Când gazda de la Fox News a întrebat cum a ajuns numărul lui Goldberg în grup, Waltz a răspuns: „Aţi avut vreodată contactul cuiva care arată numele său şi apoi aveţi numărul altcuiva acolo? … Bineînţeles că nu l-am văzut pe acest ratat în grup. Arăta ca altcineva. Încercăm să aflăm dacă a făcut-o în mod deliberat sau dacă s-a întâmplat în alt mod tehnic”.
Într-o declarație, un purtător de cuvânt al The Atlantic a declarat: „Încercările de a denigra și discredita The Atlantic, editorul nostru și rapoartele noastre urmează o schemă evidentă a oficialilor aleși și a altor persoane aflate la putere care sunt ostile jurnaliștilor și drepturilor conferite de Primul Amendament tuturor americanilor. Jurnaliștii noștri continuă să relateze neînfricat și independent adevărul în interesul public.”
Trump i-a luat apărarea lui Waltz
Președintele Trump a minimalizat incidentul, numindu-l o „defecțiune” care nu a avut „niciun impact” operațional.
Vorbind pentru Newsmax, Trump a spus că cineva care a lucrat cu Mike Waltz la un nivel inferior a avut numărul de telefon al lui Goldberg.
Directorul Serviciului național de informații al SUA, Tulsi Gabbard, și directorul CIA, John Ratcliffe, care făceau parte din grup, au negat marți, în cadrul unei audieri în Senat, că în lanțul de mesaje ar fi fost împărtășite informații clasificate.
Din grupul de chat Signal au mai făcut parte vicepreședintele JD Vance și ministrul apărării Pete Hegseth.
Luni după-amiază, pe fondul criticilor, un înalt funcționar al administrației declara pentru Politico că soarta lui Waltz, considerat responsabil pentru includerea jurnalistului în chat, era încă neclară.
„A fost o imprudență să nu verificăm cine era pe chat. A fost nechibzuit să purtăm această conversație pe Signal. Nu poți fi imprudent în calitate de consilier pentru securitate națională”, a declarat oficialul.
O persoană apropiată Casei Albe, citată de Politico, a fost și mai tranșantă: „Toată lumea de la Casa Albă poate fi de acord cu un singur lucru: Mike Waltz este un idiot nenorocit”.