Sari direct la conținut

Miliardarul Benyamin Steinmetz, condamnat în lipsă în România în dosarul Ferma Băneasa și dat în urmărire, reținut în Cipru / Ce spune Poliția Română

HotNews.ro
Miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP / Profimedia
Miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP / Profimedia

Miliardarul israelian Benyamin Steinmetz – dat în urmărire internațională de autoritățile din România după ce în decembrie 2020 a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa – a fost reținut în Cipru, scrie Reuters.

Magnatul israelian al mineritului a fost reținut în Cipru în baza unui mandat emis de România, a declarat duminică un purtător de cuvânt al lui Steinmetz.

Potrivit acestuia, miliardarul a fost reținut, joi, la sosirea pe aeroportul din Larnaca, în baza mandatului european de arestare emis de autoritățile române. Purtătorul de cuvânt al acestuia a ținut să precizeze că mandatul de arestare „fusese anulat în diferite țări europene, printre care Grecia şi Italia”.

Ce spune Poliția Română

„La data de 31 august 2023, în urma cooperării realizate prin Biroul Sirene – Centrul de Cooperare Polițienească – I.G.P.R., un bărbat, de 67 de ani, cetățean israelian, a fost depistat pe Aeroportul Internațional Larnaca din Cipru. Acesta era căutat, în vederea predării, în baza unui mandat european de arestare, emis la data de 12 ianuarie 2021, de Curtea de Apel Brașov. Bărbatul a fost condamnat la 5 ani de închisoare, pentru constituire de grup infracțional organizat, având drept scop dobândirea întregii averi revendicate de un bărbat, în temeiul legilor speciale de retrocedare, prin infracțiuni de corupție/asimilate acestora, respectiv oferire de bani/bunuri persoanelor cu influența asupra funcționarilor publici, în scopul determinării acestora să acționeze potrivit scopului grupului, instigarea și complicitatea la săvârșirea de către aceste persoane a infracțiunii de abuz în serviciu, respectiv traficarea influenței asupra funcționarilor publici”, a transmis Poliția Română.

Conform sursei citate, magnatul a fost arestat, urmând să fie derulată procedura de predare către România.

În decembrie 2021, miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, dat în urmărire internațională după decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție care l-a condamnat la 5 ani de închisoare, a fost oprit pe aeroportul din Atena când a vrut să părăsească țara. Ministerul român al Justiției a transmis atunci că omul de afaceri israelian a fost reținut în 24 noiembrie 2021, pentru 24 de ore, în Grecia, iar apoi a fost prezentat instanţei locale, care a dispus control judiciar cu interzicerea părăsirii teritoriului grec.

Curtea de Apel Brașov a trimis autorităţilor elene mandatul european de arestare emis în baza mandatului de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare la care a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție, transmitea Ministerul Justiției.

În martie 2022, Curtea de Apel de la Atena a respins cererea autorităților române de extrădare a omului de afaceri Beny Steinmetz, confirmându-i astfel dreptul de a circula liber în întreaga lume, conform presei elene.

Decizia instanței din Atena s-a bazat pe două motive:

  • Miliardarului israelian i-ar fi fost încălcat dreptul la un proces echitabil în România.
  • Riscul de a fi supus unui tratament discriminatoriu și degradant dacă ar fi extrădat.

Cine este Beny Steinmetz

În decembrie 2020, magnatul israelien Benyamin Steinmetz (65 de ani) a fost condamnat definitiv în lipsă de către instanța supremă la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa și a Pădurii Snagov. El a fost dat atunci în urmărire internațională de către Poliția Română.

În ianuarie 2021, la șapte ani după începerea anchetei, un tribunal elvețian l-a condamnat pe Beny Steinmetz (64 de ani) la cinci ani de închisoare cu executare pentru coruperea unor agenți publici în Guineea, într-un dosar privind licențele miniere. El a fost obligat și la plăți compensatorii (o formă de despăgubire) de 50 de milioane de franci elvețieni (46 milioane) către statul elvețian. Decizia nu este însă definitivă.

ONG Public Eye, care în 2013 a publicat o organigramă foarte complexă a grupului lui Beny Steinmetz, spunea că acest dosar este „emblematic pentru practicile prădătoare din sectorul minier” și constituie o „adevărată imersiune în mecanismele corupției internaționale, având ca fundal Guineea, una dintre cele mai sărace țări din lume”.

Tribunalul din Geneva a examinat acuzațiile privind acordarea de mită în valoare de 10 milioane de dolari (8,2 milioane euro), prin intermediul unor conturi elvețiene, către funcționari de rang înalt din Guineea, cu scopul de a acorda grupului lui Beny Steinmetz (BSGR) drepturi miniere în sudul acestei țări din Africa de Vest, foarte săracă, în ciuda abundenței resurselor naturale.

Beny Steinmetz a făcut avere în industria diamantelor la Anvers, în Belgia, între 1970 și 1997, înainte de a reveni în Israel unde a fondat grupul BSGR, centrat pe investiții în resurse naturale și imobiliare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro