Ministerul Dezvoltarii inmoaie conditiile pentru a creste pretul lucrarilor publice prin contracte aditionale
Autoritatile contractante care au proiecte publice in programele finantate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice vor putea atribui mai usor lucrari aditionale fara licitatie, dupa ce ministrul Dragnea a abrogat recent un ordin din anul 2010.
Noul ordin de ministru este semnat de secretarul de stat Iulian Matache, in numele ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si a fost publicat miercuri in Monitorul Oficial. Actul normativ abroga un ordin al fostului ministru al Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, din anul 2010, care impunea anumite restrictii la incheierea de acte aditionale la contractele incheiate de primarii sau alte autoritati, in programele finantate de minister.
Semnarea actelor aditionale pentru lucrari, fara licitatie, va ramane, totusi, mai departe, conditionata de prevederile Ordonantei 34/2006, privind achizitiile publice, care sunt mai permisive decat ordinul din 2010.
Cum atenueaza ministrul Dezvoltarii Regionale conditiile la lucrarile fara licitatie:
- Ridica de la 10% la 20% pragul general pentru lucrarile incredintate fara licitatie, prin acte aditionale. Ordinul abrogat prevedea ca actele aditionale semnate sa fie de maximum 10% din contractul initial. Ordonanta 34/2006, care ramane in vigoare, prevede un plafon de 20%.
- Se elimina conditia ca lucrarile atribuite prin acte aditionale cu valoare de pana la 20% din contractul initial sa fie necesare ca urmare a unor calamitati naturale sau accidente. Prin exceptie de la pragul de 10%, si ordinul abrogat dadea posibilitatea semnarii unor acte aditionale de pana la 20% din contractul initial, dar numai in cazul unor „lucrari de interventii de natura consolidarilor la constructii existente si instalatiile aferente, precum si in cazul contractului initial de achizitie de lucrari pentru prevenirea sau inlaturarea efectelor produse de actiuni accidentale si/sau calamitati naturale, pe durata executarii lucrarilor”. Prin eliminarea ordinului din 2010, vor ramane in vigoare conditiile ordonantei 34/2006: „valoarea cumulata a contractelor care vor fi atribuite si a actelor aditionale care vor fi incheiate pentru lucrari si/sau servicii suplimentare ori aditionale sa nu depaseasca 20% din valoarea contractului initial”.