Sari direct la conținut

Ministerul Sănătății admite că demersurile pentru transferul tânărului ars grav au început abia după o zi și jumătate, dar spune că a aprobat transferul "fără piedici birocratice"

HotNews.ro
Ministerul Sanatatii, Foto: AGERPRES
Ministerul Sanatatii, Foto: AGERPRES

Ministerul Sănătății a confirmat duminică seară că a aprobat transferul în străinătate al tânărului de 20 de ani cu arsuri grave la peste o zi și jumătate după accident, adică sâmbătă seară, la ora 23:00, dar spune că aprobarea s-a dat „la mai puțin de 5 ore de la primirea informației despre acest caz”. Un Mecanism de transfer al marilos arși în străinătate, elaborat de supraviețuitori ai incendiului din Colectiv împreună cu fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, prevede că demersurile de transfer ar fi trebuit să înceapă în maximum două ore de la accident.

Mecanismul a fost însă abandonat de actuala echipă din Ministerul Sănătății. Începerea tratamentului într-un centru specializat pentru mari arși într-un interval de timp cât mai scurt după accident – cel mult 24-48 de ore – este considerată vitală pentru acești pacienți.

Tânărul de 20 de ani ars pe 70% din suprafața corpului după ce s-a electrocutat este internat de vineri dimineață la Spitalul Universitar din București, care nu are secție pentru arși și condiții specifice pentru îngrijirea unor astfel de pacienți. Tânărul urmează să fie transferat la Viena luni dimineață, la 72 de ore de la accident. În cazul pacienților arși grav, începerea tratamentului într-un centru specializat pentru mari arși într-un interval de timp cât mai scurt după accident (cel mult 24-48 de ore) este considerată vitală.

„Cu privire la acest caz precizăm că, încă de ieri, 04 ianuarie 2020, orele 23.00, la mai puțin de 5 ore de la primirea informației despre acest caz, conducerea Ministerul Sănătății a aprobat transferul pacientului, fără piedici birocratice, într-o unitate sanitară de specialitate din străinătate pentru continuarea tratamentului specific”, arată Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

Pacientul în vârstă de 20 de ani internat la Spitalul Universitar de Urgență București „cu arsură peste 50% din suprafața corpului, dar si politraumă va fi transferat în cursul dimineții de mâine, 6 ianuarie 2020, în Austria, la Spitalul AKH din Viena”, arată reprezentanții Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății mai precizează că „un astfel de transfer se realizează numai cu aprobarea spitalului primitor, care transmite acordul dupa mai multe verificări. Cele 2 unități sanitare unde au fost transmise actele medicale în vederea transferului au dat acordul pentru realizarea acestuia în cursul zilei de mâine. Ministerul Sănătății a colaborat permanent cu DSU și SUUB”.

Ministerul Sănătății adaugă că „în tot acest timp a existat loc pentru tratarea unui pacient cu arsură gravă, la fel ca acest caz, la Spitalul de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși București”.

Rudele victimelor incendiului din clubul Colectiv și supraviețuitorii incendiului au acuzat, însă, adesea, în ultimii ani, în spațiul public, faptul că mulți dintre răniții din Colectiv s-au infectat cu bacterii spitalicești la Spitalul de Arși, iar acest spital nu ar întruni condițiile pentru tratarea pacienților mari arși.

„Nu au existat probleme sau întârzieri legate de birocrație sau traducerea documentelor. Unitatea medicală din Bruxelles, acolo unde familia pacientului a solicitat transferul, a dorit ca imagistica să verifice diagnosticul. Ambele unități medicale, atât cea din Bruxelles, cât și cea din Viena, acolo unde au fost transmise actele medicale, au dat acordul pentru transferul pacientului în dimineața zilei de mâine. S-a ales unitatea din Viena unde acest transfer va fi realizat maine dimineață, în jurul orelor 7, cu mijloacele de transport ale Departamentului pentru situații de urgență, conform legislației și competențelor „, a declarat Nelu Tătaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, citat într-un comunicat al instutuției.

Ministerul Sănătății mai susține că „imediat după preluarea mandatului, una dintre primele întâlniri stabilite de către echipa Ministerului Sănătății a fost cea cu Asociația Colectiv condusa de Eugen Iancu în urma careia s-a înființat un grup de lucru pentru elaborarea legislației privind pacientul cu arsuri grave. Ministerul Sănătății va intensifica întâlnirile grupului de lucru. De asemenea, au existat o serie de întâlniri pe această temă cu specialiști în domeniu, ca de exemplu prof. dr. Dan Enescu sau dr. Ileana Boiangiu sau cu managerul Spitalului de Urgență pentru Chirurgie Reparatorie și Arsuri București.”

„Întreaga problematică a pacientului cu arsuri grave este o prioritate a actualei echipe. În grupul de lucru invităm toți reprezentanții asociațiilor care au expertiză în acest domeniu”, a mai spune Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

  • România nu are centre pentru a trata marii arși. Mecanismul de transfer în străinătate al acestor pacienți, abandonat

Spitalul Universitar a fost informat că trebuie să primească și să îngrijească acest pacient deoarece în puținele unități pentru îngrijirea arșilor din România nu exista niciun loc liber, a explicat pentru HotNews.ro medicul Silvia Nica, purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar. România are doar 5 unități funcționale pentru îngrijirea arșilor grav – două unități deschise toamna trecută la Iași și Timișoara, considerate cele mai moderne din țară, una la Spitalul Județean din Brașov, amenajată de medicul Dan Grigorescu dintr-o sponsorizare, și câte una la Spitalui de Arși și Spitalul Floreasca din București. Unitățile de arși pe care le are România sunt inferioare centrelor pentru mari arși, care îndeplinesc toate condițiile pentru îngrijirea pacienților mari arși. România nu are niciun centru pentru mari arși.

Pacienții arși grav pentru care nu se găsește loc în unitățile din România sau a căror stare este considerată prea gravă pentru a putea fi tratați în aceste unități ar trebui să fie, în mod normal, transferați în străinătate.

Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a elaborat, după un an de întâlniri și dezbateri cu supraviețuitori ai incendiului din Colectiv, un Mecanism de transfer în străinătate pentru mari arși care conținea pașii clari de urmat în astfel de situații.

Ordinul de ministru care introducea acest Mecanism de transfer a fost semnat de Sorina Pintea pe ultima sută de metri a mandatului său. Nu a mai ajuns să fie publicat niciodată în Monitorul Oficial și pare să fi fost abandonat de actuala echipă de la Ministerul Sănătății.

HotNews.ro a încercat să îl contacteze pe ministrul Sănătății, Victor Costache, pentru a afla ce s-a întâmplat cu Mecanismul de transfer al pacienților mari arși elaborat în mandatul fostului ministru, Sorina Pintea. Victor Costache nu a putut fi contactat, până la momentul publicării acestui articol.

Ce prevede Mecanismul de transfer în străinătate al marilor arși elaborat în mandatul fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea:

1. În maximum două ore de la admiterea în spitalul de urgență, la solicitarea medicului curant, se întrunește comisia medicală pentru analiza solicitării de transfer în străinătate care e formată din patru membri: medicul curant al pacientului, medicul din linia de gardă ATI, medicul din linia de gardă chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, și un medic de medicină de urgență cu competență în misiuni de transport cu unități de terapie intensivă mobilă.

2. Comisia analizează dosarul medical al pacientului și stabilește, motivând necesitatea, transferul pacientului într-un centru de arși din străinătate pe baza criteriilor din Anexa 5 a OMS 476/2017.

3. Decizia de transfer se transmite imediat Ministerului Sănătății – Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (C.O.S.U.).

4. C.O.S.U. obține acordul de transfer din partea centrelor de arși partenere din străinătate și comunică imediat decizia către D.S.U. care demarează măsurile necesare efectuării transferului.

5. D.S.U. stabilește transportabilitatea pacientului din punct de vedere tehnic și mijlocul de transport care va fi folosit, pe baza datelor primite de la comisia de evaluare.

6. Decizia de transfer se consemnează în formularul raportului medical necesar completării formularului S2 și se comunică imediat, alături de documentele necesare plății, instituțiilor cu competențe în decontarea tratamentului care urmează a fi efectuat în străinătate.

7. Medicul curant al pacientului realizează demersurile necesare pentru întocmirea raportului medical necesar eliberării formularului S2, conform legislației în vigoare.

8. În cazul în care pacientul nu îndeplinește criteriile de transfer în străinătate, comisia consemnează acest lucru în Foaia de observație și va acorda asistență medicală în continuare conform standardelor de specialitate.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro