Sari direct la conținut

Ministerul Sanatatii pregateste o lege pentru vaccinare

HotNews.ro
Vaccinarea antipoliomielita, Foto: Wellcome Images
Vaccinarea antipoliomielita, Foto: Wellcome Images

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat marti, intr-o emisiune B1 TV, ca ministerul pe care il conduce pregateste un proiect de lege a vaccinarii. Raspunsul a venit in urma intrebarii jurnalistului HotNews, Vlad Mixich, care a acuzat lipsa de reactie a autoritatilor guvernamentale la aproape o luna de la anuntarea faptului ca, doar in Bucuresti, rata vaccinarii a scazut cu 20% in 2014 fata de 2013.

Intrebat, marti seara, intr-o emisiune la B1 tv cum raspunde campaniei antivaccinare, Banicioiu a raspuns: „Venim cu o lege pentru vaccinare”, fara sa dea alte amanunte.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, a afirmat pe 21 martie ca exista riscul de izbucnire a unor epidemii, deoarece acoperirea vaccinala a scazut.

Vaccinarea cu ROR (rujeola, oreion, rubeola) in Romania a scazut pana la sub 80% in unele zone din tara in anul 2014. De pilda, in municipiul Bucuresti, rata vaccinarii a fost in 2014 de 78,3% fata de 97,4% in 2013. In ceea ce priveste vaccinarea cu DTP (difterie, tetanos, pertusis), rata in Capitala a fost de 75%, in timp ce in 2013 era de 95,9%, potrivit datelor Institutului National de Sanatate Publica (INSP), prezentate in cadrul conferintei RoVaccin 2015.

Limita de siguranta pentru mentinerea imunitatii de comunitate, cea care ii protejeaza atat pe copiii nevaccinati (sub 1 an) cat si pe cei mai mari si nevaccinati, este de cel putin 80% din populatie vaccinata.

Rata medie de vaccinare la nivelul intregii tari este de 89,4% pentru ROR, fata de 91,4% in 2013, si 87,3% pentru DTP, acelasi nivel ca in 2013.

Principalele cauze ale acestor scaderi sunt, pe de o parte, discontinuitatile in aprovizionarea cu vaccin – responsabilitatea fiind a Ministerului Sanatatii – dar si refuzul parintilor de a-si vaccina copiii (conform INSP).

In Romania, campaniile anti-vaccin au devenit de cativa ani foarte vizibile mediatic datorita activitatii unor ONG-uri ortodoxe, dar si a vedetei PRO TV Olivia Steer.

In ceea ce priveste organizatiile ortodoxe, Patriarhia Romana a declarat ca „sustine vaccinarile daca acestea urmaresc scopuri terapeutice”. „Cei implicati in campaniile anti-vaccinare (in cea mai mare parte, mireni) au facut-o in nume propriu, fara acordul Bisericii Ortodoxe Romane”, a mai declarat pentru HotNews reprezentantul Patriarhiei Romane.

Federatia ortodoxa Pro Vita, din a carei conducere face parte unul din cei mai activi predicatori anti vaccin din Romania, afirma ca nu se implica in disputa despre vaccinuri dar, in acelasi timp, ca apara dreptul parintilor „de a refuza vaccinarea copiilor”.

Guvernul Australiei a anuntat in urma cu 2 zile ca nu va mai acorda suport social pentru copiii parintilor care refuza sa-i vaccineze cu acele vaccinuri a caror siguranta a fost dovedita in ultimele decenii (ROR, anti-poliomielita sau DTP) prin imunizarea fara efecte adverse a milioane de copii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro