Sari direct la conținut

Miniștrii de externe din 12 țări europene, între care și România, cer G7 să ia măsuri suplimentare pentru reducerea veniturilor obținute de Rusia din transportul de energie

HotNews.ro
Miniștrii de externe din 12 țări europene, între care și România, cer G7 să ia măsuri suplimentare pentru reducerea veniturilor obținute de Rusia din transportul de energie
Petrolierul Eventin din flota fantomă a Rusiei, ancorat în Sassnitz după ce Germania a preluat controlul navei. Foto: STEFAN SAUER / AFP / Profimedia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează vineri într-un comunicat de presă cu privire la un demers către G7 (grupul celor mai puternice națiuni din lume), inițiat de miniștrii de externe din mai multe țări europene, între care și România, pentru reducerea veniturilor obținute de Rusia din energie.

Astfel, într-o scrisoare comună, miniștrii de externe din Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, România și Suedia solicită statelor G7 să ia măsuri suplimentare pentru a reduce veniturile obținute de Federația Rusă din vânzarea transportatorilor săi de energie.

„Cu aceste venituri, Rusia își finanțează agresiunea continuă în Ucraina, în contextul în care o treime din veniturile Rusiei și două treimi din exporturile sale sunt legate de transportatorii de energie”, se arată în scrisoare.

Potrivit comunicatului MAE, cele 12 state care au elaborat în comun această scrisoare au susținut în mod constant adoptarea celor mai dure măsuri restrictive posibile împotriva Rusiei.

  • „G7 este încurajat să utilizeze plafonul prețului petrolului pentru a se asigura că acesta continuă să servească drept un instrument semnificativ în limitarea fluxurilor de venituri ale Rusiei, să impună sancțiuni suplimentare navelor „flotei fantomă” a Rusiei și actorilor implicați și să ia în considerare măsuri suplimentare care vizează transportul maritim al exporturilor de origine rusă”.
  • „Rusia utilizează „flota fantomă” pentru a-și finanța mașinăria de război, iar navele acesteia sunt adesea vechi și în stare precară, prezentând riscuri pentru mediu, siguranța maritimă și securitate în Europa și în apele noastre”.

Grupul celor Șapte (G7) reuneşte şapte dintre cele mai avansate economii ale lumii, respectiv Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite, plus Uniunea Europeană.

INTERVIURILE HotNews.ro