Sari direct la conținut

Ministrul Costoiu, despre seismele din Galati: Sunt miscari tectonice, nu se pune problema ca exploatarile petroliere sa fie un motiv. Este tehnic imposibil

HotNews.ro
Mihnea Costoiu, Foto: Agerpres
Mihnea Costoiu, Foto: Agerpres

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a declarat marti ca geologii si geodezii isi continua analizele in judetul Galati, in zona afectata de fenomene de instabilitate a terenului, insa din informatii rezulta ca este vorba despre „miscari tectonice” si ca nu se pune problema unor cauze ce tin de activitatea umana, precum exploatarile petroliere.”Este conceptual imposibil, este tehnic imposibil”, sustine ministrul.

„Sunt miscari tectonice, nu se pune problema de altceva, nu se pune problema unor afectari sau existentei unui alt motiv al cutremurelor, exploatari petroliere si asa mai departe, este conceptual imposibil, tehnic imposibil”, a declarat ministrul Costoiu, la Institutul National Pentru Fizica Pamantului.

Ministrul a precizat ca se continua analizele in zona pentru a elimina orice fel de suspiciune. „Terenul este unul nu foarte propice este loess, sunt nisipuri, dar incercam sa analizam in continuare acest lucru. Colegii nostri geodezi si geologi au inca echipamente pentru a vedea si pentru a demonstra stiitific fiecare element care a dus la aceste reverberatii, sa spun asa”, a declarat Mihnea Costoiu.

Intrebat despre raportul preliminar al Institutului Geologic al Romaniei, care noteaza printre cauzele posibile ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele – Slobozia Conachi structura geologica a subsolului pe care sunt asezate localitatile, exploatarea de petrol si gaze in regiune sau recentele inundatii masive, ministrul Costoiu a raspuns:

„Raportul a luat in calcul in faza preliminara toate elementele posibile, si inundatii, si exploatarile etc, pentru ca asa se face stiintific. El, in faza preliminara, – raportul nu este de ieri, este de mai multe zile – a luat in calcul toate ipotezele. Spune ce se va investiga, se vor investiga toate aceste lucruri. In acest moment am ajuns deja la o concluzie, nu se pune problema de a avea cumva vreo producere, sa fie cauza producerii cutremurului activitatea petroliera”.

Raportul preliminar al IGR imparte cauzele posibile ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele – Slobozia Conachi in cauze naturale – structura geologica a subsolului pe care sunt asezate localitatile, amplasarea de-a lungul unor falii – si cauze antropice (care tin de activitatea umana) – posibilele fenomene de tasare diferetiala a terenurilor, datorate exploatarii de petrol si gaze, eventualele prabusiri ale malurilor abrupte de loess. O alta posibila cauza o reprezinta „volumele mari de apa care s-au scurs in ultima perioada atat prin albiile de suprafata dar si prin acviferele de mai mica sau mai mare adancime au putut de asemenea sa produca eroziuni puternice si deranjamente in constitutia litologica a paturilor impermeabile ale acviferelor”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro