Sari direct la conținut

Ministrul Cristian Ghinea si Andra Bucur, consilier in cadrul Cancelariei prim-ministrului, au discutat online cu cititorii despre masurile de debirocratizare

HotNews.ro
Andra Bucur si Cristian Ghinea, Foto: Hotnews
Andra Bucur si Cristian Ghinea, Foto: Hotnews

Guvernul a reusit, marti, sa aprobe mult asteptatul pachet de masuri privind debirocratizarea, un pachet legislativ fara precedent in Romania. Teoretic, de acum, ar trebui eliminate numeroasele drumuri intre ghisee, pe care le fac cetatenii pentru depunerea si inregistrarea a tot felul de documente. Cat de dificila va fi implementarea acestor masuri? Cum vor reusi institutiile publice, obisnuite zeci de ani cu birocratia, sa se adapteze noilor cerinte? Ce masuri de debirocratizare ar putea fi luate si pentru mediul de afaceri? La aceste intrebari si la multe altele au raspuns Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene si initiator al „Comisiei de taiat hartii”, si Andra Bucur, consilier in cadrul Cancelariei prim-ministrului.

  • Intalnirea online s-a terminat. Invitatii vor raspunde la toate intrebarile pana la finalul acestei saptamani.

Cateva dintre masurile cuprinse in pachetul privind debirocratizarea

  • Functionarii nu vor mai cere de la cetatean cazierul judiciar, urmand sa-l obtina singure, de la de la Ministerul Afacerilor Interne.
  • Copiile buletinelor de identitate vor putea fi trimise de acum incolo si pe e-mail
  • Copiile legalizate pentru o serie de documente vor fi eliminate. Legalizarea va fi facuta conform cu originalul de catre functionarii care solicita aceste documente.
  • Pentru taxe si impozite va exista posibilitatea platilor prin card atat la ghiseele ANAF, cat si la Trezorerie.
  • Va fi scutita de plata taxei extrajudiciare de timbru eliberarea cartii de identitate, eliberarea si prelungirea valabilitatii actelor de identitate pentru cetatenii straini si a cazierului judiciar.
  • In cazul platii amenzii rutiere, este introdusa posibilitatea transmiterii dovezii de plata si prin posta electronica, respectiv eliminarea acestei obligativitati atunci cand plata se realizeaza prin mijloace electronice.
  • In cazul procedurii de inmatriculare auto,  se introduce posibilitatea platii intr-un cont unic a tarifelor aferente confectionarii si valorificarii placilor cu numere de inmatriculare permanenta, de proba, temporare si provizorii, atribuirii unui numar de inmatriculare preferential, pastrarii combinatiei numarului de inmatriculare, precum si contravaloarea certificatelor de inmatriculare, a autorizatiilor provizorii si a permiselor de conducere.

Cea mai mare parte a masurilor incluse in acest pachet raspund sugestiilor primite din partea cetatenilor prin intermediul platformei online de consultare publica „maisimplu.gov.ro”, prin intermediul careia s-au primit peste 3.300 de propuneri si aproximativ 32.000 de persoane care au sustinut propunerile deja postate.

Multe dintre solicitari au vizat plata taxelor online pentru cat mai multe categorii de taxe si impozite, reducerea numarului de taxe si hartii, precum si a numarului de copii de pe cartea de identitate, a copiilor legalizate solicitate cetateanului in relatia cu administratia publica, precum si recunoasterea documentelor emise in format electronic cu semnatura electronica.

Pentru mai multe amanunte, citeste Guvernul a aprobat pachetul de masuri privind debirocratizarea: Cazierul judiciar se va obtine de catre institutii, cetateanul nu mai trebuie sa alerge intre ghisee

Cristian Ghinea este cofondator al Centrului Roman pentru Politici Europene (CRPE). In decembrie 2015 a fost numit in functia de consilier de stat al premierului Dacian Ciolos. Din aceasta calitate, a initiat si coordonat „Comisia de taiat hartii”, proiectul privind reducerea birocratiei al Guvernului Ciolos. In aprilie 2016 a fost numit ministru al Fondurilor Europene.

Andra Bucur a continuat coordonarea initiativei Comisia de taiat hartii, demarata si sprijinita in continuare de Cristian Ghinea. Andra a lucrat in sectorul neguvernamental in ultimii 5 ani, in cadrul Consiliului National Roman pentru Refugiati si la Fundatia pentru o societate deschisa, desfasurand proiecte in domeniile: imigratie, acces la informatii de interes public, transparenta, date deschise, protectia datelor cu caracter personal.

  •     Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului
  •     Nu adresati mai mult de doua intrebari
  •     Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro