Ministrul Economiei nu crede ca trebuie apelat la rezerva de stat
In Franta, carburantii se ieftinesc pentru ca ministrul finantelor i-a amenintat cu impozite mai mari pe petrolisti. De asemenea, se ia in calcul o reducere drastica a accizelor pentru carburantii folositi in agricultura.
Belgia se gandeste serios la rambursarea TVA-ului pentru unele produse petroliere, iar ministrii finantelor din Uniunea Europeana cer OPEC sa mareasca productia, pentru a ajunge la un pret mai mic pentru benzina si motorina. Aceste preocupari, insa, par sa sa opreasca brusc la granitele Romaniei.
E o traditie ca guvernele europene sa intervina atunci cand preturile carburantilor o iau razna. Masurile constau mai ales in reducerea taxelor, fie ca este vorba despre TVA, fie ca este vorba despre accize. In Statele Unite se practica alt sistem.
Pentru influentarea pretului, americanii folosesc petrolul de la rezerva de stat. Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat ca, pentru acest lucru, „trebuie sa existe o atitudine si un argument foarte clar. Probabil ca va referiti la rezervele agreate cu UE, iar ca sa folosesti acele rezerve trebuie acordul UE, in primul rand.
Acest accept se da intr-o situatie de criza. Iar noi nu suntem intr-o situatie de criza”, a adaugat ministrul.
Pretextul european a fost invocat saptamana trecuta si de premierul Calin Popescu-Tariceanu. Prim- ministrul spunea atunci ca nivelul accizelor la carburanti este convenit cu Uniunea Europeana si, deci, nu se poate umbla la el.
Saptamana trecuta, Guvernul de la Paris a amenintat ca va introduce o taxa suplimentara pe profiturile companiilor petroliere.
Thierry Breton, ministrul finantelor de la Paris a stiut unde sa loveasca. In primele sase luni ale anului, Compania petroliera Total, a facut profituri de 1,5 milioane de euro pe ora.
Nici nu au trecut doua zile de la anuntul finantelor, ca Total, urmat de British Petroleum, a anuntat ca reduce preturile cu 3 centi pe litru la benzina si 2 centi pe litru la motorina.
Pe de alta parte, ministrii de finante din Uniunea Europeana s-au reunit in week-end la Manchester si au cerut OPEC sa mareasca productia, pentru a scadea pretul iar Belgia a anuntat deja ca va rambursa o parte din TVA pentru combustibilii de incalzire folositi de consumatorii casnici.
In acelasi timp, Franta se gandeste la reducerea accizelor pentru combustibilii din agricultura.