Sari direct la conținut

Ministrul Educatiei: Dezbaterile impotriva predarii religiei in scoli s-au dovedit a nu fi o problema reala/ Inscrierile pentru ora de religie se pot face in continuare

HotNews.ro
Sorin Campeanu, Foto: Agerpres
Sorin Campeanu, Foto: Agerpres

Dezbaterile impotriva predarii religiei in scoli s-au dovedit a nu fi o problema reala, avand in vedere procentul foarte mare al parintilor care si-au exprimat in scris optiunea pentru participarea copiilor la aceste ore, a declarat, sambata, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, intr-o conferinta de presa organizata la Braila.

„Procentul este unul foarte mare, ceea ce inseamna ca dezbaterile pe tema predarii religiei in scoli s-au dovedit a nu fi o problema reala. Daca la inceput imi exprimam oarecum ingrijorarea pentru acoperirea normelor didactice pentru colegii nostri profesori de religie, care si-au inceput activitatea in septembrie 2014, este vorba despre 4.200 de cadre didactice din totalul de 6.200 de profesori de religie din sistem, acum nu mai am nicio emotie”, a afirmat Cimpeanu, potrivit Agerpres.

Ministrul a precizat ca pana vineri, la ora 18,00, procentul cererilor inregistrare pentru participarea la orele de religie a elevilor din clasele I-XII era de 89,75%, iar aceasta nu este situatia definitiva.

„La nivel national, pana in cursul zilei de ieri, au fost depuse optiuni pentru participarea la orele de religie clasele I-XII intr-un procent de 89,75%, dar colegii nostri au continuat inregistrarea in sistem a optiunilor primite. Sunt optiuni depuse la nivelul multor scoli care nu au fost introduse in sistem. In mod evident, daca optiunile au fost exprimate, chiar daca data de 6 martie e depasita, toate aceste optiuni vor fi introduse in sistem. Acesta este un statut intermediar al acestor raportari. Avem un maxim de 97,6% in judetul Dambovita si un minim de 80,4%. In Braila avem 90,2%, un procent peste media nationala”, a spus Cimpeanu.

Acestora li se adauga si optiunile exprimate pe parcursul perioadei de inscriere in clasa pregatitoare, care se desfasoara in prima etapa, conform calendarului, pana pe date de 13 martie.

„Inscrierile in clasa pregatitoare vor continua si, pe cale de consecinta, exprimarea optiunilor pentru participarea la orele de religie va continua la nivelul clasei pregatitoare. Situatia de aseara era de 93,75%, ca procent al parintilor care au optat pentru participarea copiilor la orele de religie la nivelul clasei pregatitoare”, a explicat Cimpeanu.

Ministrul Educatiei a precizat ca nu exista niciun impediment legal pentru ca optiunile pentru participarea elevilor la orele de religie sa nu fie exprimate si in cursul anului scolar.

„Vom avea o situatie consolidata la inceputul saptamanii viitoare, dar asta nu inseamna ca exista vreun impediment legal pentru continuarea exprimarii optiunilor de participare la orele de religie. Daca vor exista cazuri in care s-a dorit exprimarea optiunii, dar, din anumite motive, cum ar fi parinti plecati in strainatate, care nu au lasat imputernicire bunicilor pentru a exprima optiunea, aceasta va fi luata in considerare”, a completat ministrul.

De altfel, ministerul precieaza intr-un comunicat ca „in masura in care elevii majori sau parintii/reprezentanti legali ai elevilor minori doresc sa opteze pentru participarea la ora de Religie dupa data de 6 martie, precizam ca acest lucru este posibil, in conformitate cu prevederile legale ce statueaza exercitarea acestui drept”.

Unul dintre motivele pentru care MECS a stabilit data de 6 martie 2015 ca termen-limita pentru colectarea optiunilor de a studia disciplina Religie este si faptul ca in 9 martie se implinesc cele 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial (MO) a deciziei Curtii Constitutionale, „data incepand de la care prevederea declarata neconstitutionala isi inceteaza efectele juridice”.

„Stabilirea zilei de 6 martie ca termen-limita pentru colecatrea optiunilor nu inseamna ca, dupa aceasta data, orice solicitare va fi respinsa. Nu, scolile vor putea primi optiuni si peste acest termen”, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

Un alt motiv este ca, in ceea ce priveste anul scolar 2015-2016, stabilirea disciplinelor optionale se face in aceasta perioada.

„In baza caracterului optional al participarii la studiul disciplinei Religie, a nevoii de a prefigura necesarul de cadre didactice pentru aceasta disciplina si a obligatiei MECS de a asigura necesarul de personal didactic prin scoaterea la concurs a catedrelor vacante, optiunile pentru participarea la orele de Religie din anul scolar viitor trebuiau facute in aceasta perioada”, au precizat oficialii Ministerului Educatiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro