Sari direct la conținut

Ministrul Externe, Bogdan Aurescu: „Unirea Principatelor ne îndeamnă să reflectăm la vocaţia ţării noastre, de stat modern, profund integrat în NATO și UE”

HotNews.ro
Bogdan Aurescu, Foto: Hotnews
Bogdan Aurescu, Foto: Hotnews

„Cei 162 de ani care au trecut de la Unirea Principatelor Române ne îndeamnă, astfel, să reflectăm la vocaţia ţării noastre şi la oportunităţile care decurg din statutul nostru actual, ca stat modern, profund integrat în spaţiul european şi euro-atlantic”, transmite ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-un mesaj cu ocazia împlinirii a 162 de ani de la Mica Unire.

„Aniversarea Unirii Principatelor Române, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, marchează intrarea naţiunii române în modernitatea politică europeană. Astăzi, la început de 2021, celebrăm acest act reprezentativ de voinţă politică într-un context global dificil, marcat de realitatea tragică a efectelor complexe ale pandemiei de COVID-19 şi de eforturile susţinute la nivel naţional şi internaţional pentru combaterea acestora. Avem, o dată în plus, un motiv să ne amintim de forţa istorică a solidarităţii unei naţiuni”, se arată în mesajul lui Aurescu.

MInistrul amintește că Unirea Principatelor Române a avut loc într-un context internaţional complex, iar „un rol deosebit a revenit diplomaţiei române, care a depus eforturi susţinute pentru a obţine recunoaşterea internaţională a acestui proces politic şi a contribuit la consolidarea pe mai departe a Micii Uniri, ca premisă a obţinerii independenţei de stat a României”.

„Cei 162 de ani care au trecut de la Unirea Principatelor Române ne îndeamnă, astfel, să reflectăm la vocaţia ţării noastre şi la oportunităţile care decurg din statutul nostru actual, ca stat modern, profund integrat în spaţiul european şi euro-atlantic, conştient de poziţia sa în lume şi de contribuţia activă pe care o poate avea prin exercitarea ataşamentului profund pentru multilateralism şi respectarea şi promovarea dreptului internaţional şi a valorilor democratice”, amintește Aurescu.

„Ziua de 24 ianuarie este, totodată, un prilej în plus să ne amintim de misiunea pe care diplomaţii români o îndeplinesc în slujba cetăţenilor români, oriunde s-ar afla ei, şi a intereselor naţionale, precum şi să reflectăm asupra lecţiilor învăţate în tot acest timp, indiferent de natura şi proporţiile crizelor cu care ne-am confruntat. Semnificaţia Unirii Principatelor Române, sensul profund al acestui mare ideal devenit realitate îşi conservă forţa de a ne aduce împreună, iar astfel de repere istorice reprezintă un model în ceea ce priveşte afirmarea identităţii noastre în spiritul valorilor democratice, împărtăşite în cadrul european şi euro-atlantic”, mai notează ministrul de externe.

Potrivit acestuia solidaritatea naţională în jurul unui scop comun reprezintă şi astăzi un deziderat important, mai ales în condiţiile dificile determinate de pandemia de COVID-19.

„Avem nevoie de coeziune şi solidaritate, într-un efort comun de redresare în urma unei perioade dificile, nu numai pentru România, ci pentru întreaga lume”, spune Aurescu.

„În calitate de şef al diplomaţiei române, vă asigur astfel că angajamentul Ministerului Afacerilor Externe de a continua să acţioneze pentru atingerea obiectivelor noastre de politică externă şi creşterea profilului României în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, întărirea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, respectiv pentru sprijinirea eforturilor politice şi administrative de dezvoltare şi reformă ale statului român constituie un reper fundamental al activităţii noastre diplomatice”, mai notează ministrul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro