Sari direct la conținut

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, i-a invitat pe moldoveni să se înscrie la un apel de proiecte la care nu pot participa

HotNews.ro
Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, i-a invitat pe moldoveni să se înscrie la un apel de proiecte la care nu pot participa

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, i-a invitat, marți, pe cei din zona Moldovei să se înscrie la un apel de proiecte la care de fapt ei nu pot depune proiecte.

Într-un dialog cu cetățenii, susținut la Bacău alături de comisarul european Corina Crețu, ministrul Rovana Plumb a menționat programul Start-Up Nation și „Stagii de practică pentru elevi şi studenţi”.

<>, este <>, sunt primele apeluri pe care noi le-am lansat și la care vă așteptăm să participați. Dezvoltarea antreprenoriatului în România, corelarea nevoii mediului de afaceri cu forța de muncă sunt obiectve importante pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea României” – a spus Rovana Plumb, în dialogul cu cetățenii (video, minutul 31).

Problema este că la apelul de proiecte lansat de Ministerul Fondurilor Europene privind Start-Up Nation nu pot participa nici antreprenorii ca persoane fizice, nici firmele, nici alte organizații și entități din regiunea Moldovei, din următoare patru motive:

  • 1. Apelul de proiecte lansat de Ministerul Fondurilor Europene, „România Start Up Nation”, a fost unul non-competitiv, la care unic solicitant, care a putut depune proiecte, a fost Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (care putea , cel mult,  lua ca parteneri agențiile din subordinea sa). Sigur, există o agenție pentru IMM la Iași, dar aceasta nu este o organizație de sine stătătoare, ci se află în subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

Extras din Ghidul solicitantului elaborat de Ministerul Fondurilor Europene pentru apelul România Start-Up Nation.

  • 2. Apelul „România Start Up Nation” a fost deschis de Autoritatea de Management POCU din subordinea Ministerului Fondurilor Europene în perioada 6 – 31 octombrie 2017, având ca solicitanți fie Ministerul pentru Mediul de Afaceri (singur), fie un parteneriat între Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Instituţii/agenţii/organizaţii subordonate/coordonate de același Minister pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Extras din Ghidul solicitantului elaborat de Ministerul Fondurilor Europene pentru apelul România Start-Up Nation.

  • 3. Antreprenorii (prin startupurile lor) au putut accesa programul Start-Up Nation, dar nu în apleul de proiecte lansat de Ministerul Fondurilor Europene, ci înscriindu-se în sesiunea de depunere a planurilor de afaceri la Ministerul pentru Mediul de Afaceri. Dar și în acest caz, sesiunea de înscriere a avut loc în iunie-iulie 2017, pentru ediția 2017 a Programului Start-Up Nation. Reamintim aici că programul Start-Up Nation 2017 a avut finanțare duală: 1,2 miliarde de lei din fonduri de la bugetul de stat (sub formă de credite de angajament) și 500 de milioane de lei din fonduri europene – aceștia din urmă fiind banii pe care Ministerul pentru Mediul de Afaceri îi ia de la Ministerul Fondurilor Europene prin proiectele pe care primul le-a depus la celălalt în apelul de proiecte non-competitiv menționat mai sus.
  • 4. În fine, în ediția 2018 a programului Start-Up Nation, ministerul pe care Rovana Plumb îl conduce nu mai are niciun rol, așa cum stau momentan lucrurile. Prin legea bugetului de stat 2018, la programul Start-Up Nation 2018 sunt alocați 700 de milioane de lei, credite de angajament, și atât, fără alte fonduri care să poarte indicația „FEN” – fonduri externe reambursabile. Așadar, cum arată acum, programul Start-Up Nation 2018 nu va mai folosi fonduri europene, așa cum a făcut-o în ediția 2017. Evident, lucrurile se mai pot schimba pe parcurs, dar oricum antreprenorii moldoveni nu vor putea să depună ei proiecte la Ministerul Fondurilor Europene pe Start-Up Nation. Cât despre Ministerul pentru Mediul de Afaceri, acesta nu a anunțat până acum o dată certă pentru deschiderea sesiunii de depunere a planurilor de afaceri în Start-Up Nation 2018.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro