Sari direct la conținut

Ministrul Mediului afirmă că, de un an, cere o soluţie prin care dosarele de infracţiuni de mediu să fie anchetate de procurori specializaţi

HotNews.ro
Tanczos Barna, Foto: Agerpres
Tanczos Barna, Foto: Agerpres

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat miercuri seară, la Digi 24, că de un an cere Ministerului Justiţiei şi Ministerului Public găsirea unei soluţii prin care dosarele care vizează infracţiuni de mediu să fie anchetate de către procurori şi poliţişti specializaţi în instrumentarea unor astfel de cauze, el arătând că în unele cazuri este vorba chiar despre crimă organizată, potrivit News.ro.

„Avem, cred, un singur procuror în ţară care are o aplecare deosebită spre problema infracţionalităţii de mediu. O singură persoană. Ministerul Public este copleşit de dosare”, arată ministrul.

„Cer de un an de zile de la Ministerul Justiţiei şi de la Ministerul Public să găsim o soluţie, pentru că Ministerul Mediului nu se va descurca niciodată cu Garda de Mediu. Aceste fenomene sunt atât de complexe, au o caracatiţă economică, au o caracatiţă de infracţionalitate care trebuie distrusă prin procurori şi prin poliţişti judiciari care se specializează pe această problemă. Avem, cred, un singur procuror în ţară care are o aplecare deosebită spre problema infracţionalităţii de mediu. O singură persoană. Ministerul Public este copleşit de dosare. În momentul în care apar 10 dosare, 20, 100 de dosare cu furt de lemn de peste 10 metri cubi, la un moment prin comparaţie cu un dosar de trafic de influenţă, un dosar de criminalitate economică, un dosar de fals nu ştiu de care, dosarele mici de furt de lemn, de 10, 20, 50 de metri cubi s-ar putea să rămână în urmă, dacă nu sunt tratate cu prioritate. (…) Şi atunci se închid dosare, se clasează şi atunci avem o statistică foarte, foarte proastă de plângeri penale făcute pe infracţionalitate de mediu şi de soluţii”, a afirmat ministrul Mediului, miercuri seară, într-o emisiune la B1 Tv.

Tanczos Barna a arătat că s-a ajuns în situaţii, în zona Sinteşti de exemplu, ca atunci când merg pe teren comisarii de mediu să fie însoţiţi de 100-150 de poliţişti şi jandarmi, pentru că „pur şi simplu Garda de Mediu nu mai poate merge pe teren fără sprijin”.

În acest context, ministrul a catalogat drept „crimă organizată” ceea ce se întâmplă cu gestionarea deşeurilor în unele zone, el arătând că „tocmai de aceea sesizările noastre ar trebui să ajungă la poliţişti şi procurori specializaţi pe criminalitate de mediu”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro