Sari direct la conținut

Ministrul Mediului cere amenzi în „hora reciclării”: Sunt cetățeni captivi și magazine care își bat joc și le refuză plata garanției de 50 de bani pe PET-uri

HotNews.ro
Automat de reciclare, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Automat de reciclare, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a cerut public joi comisarilor Gărzii de Mediu să aplice amenzi magazinelor care „își bat joc” de cetățeni, unii dintre ei captivi în anumite sate sau comune, cărora le refuză plata garanției de 50 de bani la ambalajele din sistemul garanție-returnare (SGR). „Când o persoană vine să inapoieze acel recipent, să o trimiți la primul supermarket care s-ar putea să fie la kilometri depărtare este profund greșit”, a spus ministrul.

Ce a descoperit ministrul Mediului la magazinele din rural din Bacău

Ministrul liberal al Mediului, Mircea Fechet, a precizat joi la Guvern că în ultimele săptămâni a călătorit foarte mult, cu precădere în județul Bacău, unde a vizitat foarte multe magazine mai ales din mediul rural.

  • „Am constatat că dincolo de lipsa de informare și buna credință a unor astfel de comercianți, în același timp sunt foarte multe situațiile în care magazinul refuză să plătească garanția cetățenilor.
  • Cred că acest lucru nu doar că îndepărtează clienții acelor magazine, care uneori sunt captivi, pur și simplu în satul sau comuna respectivă nu există alt magazin, dar în același timp le percepe garanție.
  • Și atunci când o persoană vine să înapoieze acel recipent să o trimiți la primul supermarket care s-ar putea să fie la kilometri depărtare este profund greșit și din acest motiv vreau să comunic foarte ferm”, a declarat joi ministrul Fechet.

„Bănuiesc că se întâmplă și la oraș acest lucru”. Fechet cere Gărzii de Mediu să aplice amenzi

Ministrul a spus că dacă anterior le-a recomandat comisarilor de la Garda de Mediu să explice și să vină mai întâi cu avertisment, acum este timpul să acționeze ferm și să aplice amenzi.

  • „Cred că am depășit faza în care trebuia să învățăm ceea ce trebuia să învățăm, am depășit primele 6 luni de funcționare a sistemului de garanție-returnare.
  • Și ceea ce le propun colegilor mei este ca, în măsura în care identifică astfel de practici în care magazinele își bat joc de cetățenii din satul sau comuna respectivă, bănuiesc că se întâmplă și la oraș acest lucru, să sancționeze acei operatori economici pentru a ne asigura că toți cetățenii Romaniei sunt tratați cu respectul cuvenit și cu respectarea legii”, a spus ministrul Mediului.

Ce amenzi se pot da și unde pot reclama cetățenii

Întrebat de HotNews.ro ce amenzi s-ar aplica în astfel de situații și ce trebuie să facă cetățenii, acesta a dat detalii.

  • „Cuantumul sancțiunii pentru o astfel de situație este de până la 50.000 de lei.
  • În primul rând cred că oamenii trebuie să cunoască faptul că au acest drept de a li se rambursa garanția și în măsura în care sunt refuzați de către comercianți pot sesiza Garda de Mediu fie că o fac în scris, telefonic sau așa cum se întâmplă de multe ori pe pagina de Facebook a fiecărui comisariat.
  • Mesajul pe care l-am transmis deja comisarilor Gărzii de Mediu este acela că astfel de situații trebuie tratate cu toată fermitatea pentru a descuraja acest comportament”, a mai precizat ministrul.

S-a ajuns la un record de colectare de peste două milioane de ambalaje pe zi

În câteva zile din martie s-au strâns și peste două milioane de ambalaje în cadrul sistemului SGR, cel devenit cunoscut pentru garanția de 50 de bani. Sunt tot mai multe ambalaje cu SGR pe rafturi și încep să fie și cozi la automatele de returnare, fiind și mai dese cazurile în care aparatele sunt pline de ambalaje.

Sistemul SGR s-a lansat la 30 noiembrie, iar garanția este de 50 de bani. În decembrie au fost foarte puține ambalaje SGR la raft, dar numărul a crescut puternic după 15 ianuarie.

La început de martie s-au colectat și peste un milion de ambalaje pe zi, în timp ce media pe februarie a fost de 600.000/zi.

În ianuarie s-au colectat în toată luna două milioane de ambalaje, iar în februarie, 18 milioane. În luna martie au fost zile în care s-au colectat peste două milioane de ambalaje în 24 de ore, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet. Pe toată luna martie vor fi, în total, colectate zeci de milioane de ambalaje care vor fi reciclate și nu aruncate în ape sau în alte locuri.

Sistemul Garanție – Returnare (SGR) se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro