Sari direct la conținut

Ministrul nipon al Comerțului a cerut SUA să nu le taxeze mașinile, dar în zadar. Salariile au crescut în Japonia cu 5%- cea mai mare creștere salarială din ultimii 33 de ani

HotNews.ro
Ministrul nipon al Comerțului a cerut SUA să nu le taxeze mașinile, dar în zadar. Salariile au crescut în Japonia cu 5%- cea mai mare creștere salarială din ultimii 33 de ani
Guvernatorul Băncii Japoniei, Kazuo Ueda. Credit line: Yoshio Tsunoda / AFLO / Profimedia

Banca Japoniei a menținut ratele dobânzilor miercuri, deoarece riscul în creștere al unui război comercial global și al potențialei scăderi economice din SUA au afectat speranța Japoniei pentru o revigorare economică susținută.

Decizia unanimă, care a venit la încheierea unei reuniuni de două zile a consiliului de politică al băncii centrale japoneze, a lăsat rata de politică pe termen scurt la aproximativ 0,5%.

Rezultatul a fost prognozat pe scară largă de economiști și a fost evaluat de piețe, potrivit comercianților.

Într-o declarație care însoțește decizia, BoJ a avertizat că sunt „incertitudini mari” în jurul activității economice și inflației din Japonia. Banca centrală a făcut referire în mod special la „evoluția în ceea ce privește politicile comerciale”.

În comentarii adresate parlamentului săptămâna trecută, guvernatorul BoJ Kazuo Ueda a spus că este „foarte îngrijorat” de incertitudinile legate de evoluțiile economice „de peste mări”. Ueda va susține și o conferință de presă miercuri după-amiază.

Preocupările factorilor de decizie japonezi se concentrează nu doar pe faptul dacă propriile exporturi vor fi supuse tarifelor președintelui american Donald Trump, ci și pe impactul mai multor războaie comerciale asupra economiei japoneze, care depinde în mare măsură de creșterea globală.

Eforturile ministrului Comerțului Yoji Muto de a obține scutiri de tarife de la omologul său american Howard Lutnick în această lună nu au produs rezultatele scontate. Atenția se îndreaptă acum asupra faptului că mașinile japoneze vor fi supuse unor taxe despre care Washingtonul a spus că vor intra în vigoare din aprilie.

Pe lângă riscurile externe, declarația a evidențiat și dilema internă a BoJ în „normalizarea” ratelor dobânzilor, în același timp, economia țării iese din decenii de stagnare.

Majoritatea economiștilor se așteaptă ca BoJ să crească ratele cel puțin o dată în 2025, deși aceasta probabilitate se îngustează tot mai tare.

BoJ a remarcat că gospodăriile japoneze beneficiau de creșteri ale salariilor, dar sufereau și din cauza prețurilor ridicate la orez. Banca centrală a avertizat că este posibil ca prețurile să rămână ridicate pe tot parcursul anului fiscal 2025.

Decizia de miercuri a BoJ vine în timp ce Japonia intră în ultimele zile ale sezonului de negocieri salariale (shunto) din acest an, care a produs o serie solidă de creșteri salariale pentru lucrătorii cu normă întreagă și cu fracțiune de normă.

La nivel de companie, grupurile japoneze, inclusiv Hitachi, Fujitsu și Toshiba, le-au oferit angajaților cele mai mari creșteri de salariu din ultimii 25 de ani.

Vineri, Rengo, cel mai mare sindicat din țară, care reprezintă peste 1,5 milioane de lucrători, a declarat că negocierile sale au dus la câștiguri salariale medii de 5,46%, cea mai mare creștere salarială din ultimii 33 de ani.

Dar Stefan Angrick, economist japonez la Moody’s Analytics, a avertizat că rezultatul shunto-ului a fost subminat de inflația de 4% anual în ianuarie, ceea ce înseamnă că câștigurile salariale reale nu sunt chiar atât de mari. „Chiar dacă negocierile shunto oferă un rezultat bun, ar fi nevoie de încă doi ani pentru ca salariile reale să revină la nivelurile de dinainte de pandemie”, a spus Angrick, citat de Financial Times.

INTERVIURILE HotNews.ro